Talous

"Talouskehitystä kannattelee kuluttajien patoutuneen kysynnän purkautuminen" – Danske Bank nostaa ennustettaan Suomen talouskasvusta selvästi

Koronarokotusten edistyminen luo uskoa myös maailman markkinoiden laajempaan elpymiseen. Maailmatalouden odotetaan elpyvän tämän vuoden lopulla.
Danske Pankki arvioi myös, että asuntomarkkinoilla hinnat kohoavat tänä vuonna vauhdikkaimmin vuosikymmeneen. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Danske Bank ennustaa Suomen talouskasvun nousevan tänä vuonna 3,3 prosenttiin. Pankki nostaa ennustettaan selvästi, sillä aiempi ennuste povasi vuoden talouskasvuksi 2,6 prosenttia.

Myös ensi vuoden näkymät ovat hiukan kohentuneet ja bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan kolme prosenttia.

"Loppuvuoden ja talven näkymät ovat pysyneet pitkälti ennallaan edellisen ennusteen tekemisen jälkeen. Sen sijaan toteutunut kehitys on ollut osin ennustettua parempaa. Ensi vuonna talous kasvaa yhä vauhdikkaasti hyvän kasvuperinnön ansiosta, mutta tämän jälkeen kasvu hidastuu", Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Danske Bankin mukaan talous on toipunut voimakkaasti koronakriisistä, eikä virustilanne näytä merkittävästi uhkaavan talouskehitystä. Talouskehitystä kannattelee kuluttajien patoutuneen kysynnän purkautuminen.

Pankki arvioi myös, että asuntomarkkinoilla hinnat kohoavat tänä vuonna vauhdikkaimmin vuosikymmeneen eli valtakunnallisesti keskimäärin 3,8 prosenttia. Ensi vuonna Danske Bank ennakoi tilanteen tasaantuvan ja asuntojen hintojen palaavan kuluttajahintojen nousutahdin linjaan.

Koronarokotusten edistyminen luo uskoa myös maailman markkinoiden laajempaan elpymiseen.

"Tuhoja on tullut, mutta ei siinä mitassa kuin 2020 keväänä. Odotukset maailmantalouden elpymiselle vuoden 2021 loppupuolella ovat edelleen korkealla", Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Talouksien elpyminen ja kohonnut inflaatio ovat ennusmerkkejä siitä, että keskuspankit supistavat elvytysohjelmiaan ja pohtivat rahapolitiikan normalisoimista. Danske Bankin mukaan Yhdysvaltojen keskuspankki saattaa nostaa ohjauskorkoaan ensi vuoden loppupuolella, mutta Euroopan keskuspankki tuskin tekee korkomuutoksia vielä ensi vuonnakaan.

Vaikka koronarokotusten edistyminen suurilla talousalueilla luo mahdollisuuksia, on kehittyvien maiden heikko rokotuskattavuus samalla uhka maailmantaloudelle. Pahin skenaario olisi Danske Bankin mukaan se, että maailmalla kehittyisi rokotesuojaa kiertäviä virusmuunnoksia, jotka vaarantaisivat epidemian hallinnan kaikkialla.

Lue lisää

Kokoomuksen Satonen ja Kaunisto: Omaa autoa voitava vuokrata verovapaasti 2 000 euroon saakka

KKV varoittaa: Sähköyhtiö Fi-Nergy Voiman entiset asiakkaat saaneet aiheettomia perintäkirjeitä

Kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien yhdistäminen kariutui

Pääkaupunkiseutu ei vedä asunnonostajia entiseen malliin, muu Suomi porskuttaa: "Etätyöt ja halu parantaa asumisen laatua pitävät ostajat liikkeellä"