Talous

Muistithan maksaa kiinteistöverot ja mätkyt? Niitä on rästissä 150 miljoonaa euroa, tarkista omat tietosi OmaVerosta

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä.
Juho Leskinen
Ajantasaiset maksutiedot kannattaa tarkistaa OmaVerosta.

Verohallinnon tiedotteen mukaan suomalaisilla on maksamatta 60 miljoonan euron edestä kesän ja alkusyksyn aikana erääntynyttä kiinteistöveroa ja 90 miljoonaa euroa jäännösveroa eli mätkyjä.

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla myöhässä olevat verot ovat maksamatta kokonaan, osa taas on maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

"Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, sillä päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää", sanoo ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

Kun Verohallinnon laskut tilaa e-laskuina verkkopankkiin, maksupäivät eivät unohdu.

Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, Villman kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maksutiedot OmaVerosta. Alkuperäisessä laskussa ei ole mukana viivästyskorkoa.

Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään 7 prosenttia viivästyskorko, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Osa veronpalautuksia odottavista suomalaisista ajattelee, että Verohallinto käyttää veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan ole, jos kyse on hiljattain erääntyneestä kiinteistöverosta.

"Kiinteistövero pitää maksaa pois OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista", Villman sanoo.

Tärkeät päivämäärät

  • Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt kolmatta vuotta joustavasti, eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi kiinteistöveron sekä mahdollisten veronpalautusten ja jäännösverojen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.
  • Kaikkien henkilöasiakkaiden verotus valmistuu lokakuun loppuun mennessä. Mahdollisten veronpalautusten tai mätkyjen maksupäivä on kahden kuukauden kuluttua verotuksen valmistumisesta. Jos jäännösveroa eli mätkyjä on maksettavana yli 170 euroa, ne maksetaan kahdessa erässä.
  • 1.10. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt elokuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt kesäkuussa.
  • 6.10. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt elokuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt kesäkuussa.
  • 1.11. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt syyskuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt heinäkuussa.
  • 8.11. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt syyskuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt heinäkuussa.
  • 1.12. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt lokakuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt elokuussa.
  • 7.12. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt lokakuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt elokuussa.
Lue lisää

Verokiemurat selkenevät pääjohtaja Markku Heikuralle metsästys- ja kalastusreissuilla – "Emme elää enää vanhassa maailmassa, jossa verottaja epäili kaikkia vilpin teosta"

Tuhatkunta ihmistä pyytänyt poistamaan verotietonsa medialle toimitettavilta listoilta – omia tienestejään ei pysty enää pimittämään tulokärjestä

Verottajan tehovalvonnan karu tulos: Lähes puolella taksiyrittäjistä paljastui laiminlyöntejä

Pääministeri Marinin olisi pitänyt maksaa aamiaisistaan veroa – Verohallinto toimitti lausuntonsa Kesärannan ateriaedusta