Talous

Pääkaupunkiseutu ei vedä asunnonostajia entiseen malliin, muu Suomi porskuttaa: "Etätyöt ja halu parantaa asumisen laatua pitävät ostajat liikkeellä"

Kovaa kasvua kauppamäärissä on nähty esimerkiksi Jyväskylässä ja Joensuussa.
Kari Salonen
Ostajat ovat erityisesti omakotitalojen perässä.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämän hintaseurantapalvelun tietojen perusteella pääkaupunkiseutu ei vedä asunnonostajia puoleensa enää entiseen malliin. Sen sijaan muualla Suomessa asuntokauppa käy edelleen vilkkaana.

Elokuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa maanlaajuisesti 2,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla kauppamäärät laskivat 7,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ehkä hieman yllättäen pk-seudun kauppamäärissä suurin putoaja ei ole ollutkaan Helsinki, vaan Vantaa. Helsingissä tehtiin elokuussa kauppoja 3,7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vantaalla laskua oli jopa 13,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kovaa kasvua kauppamäärissä nähtiin sen sijaan esimerkiksi Jyväskylässä, jossa myytiin elokuussa asuntoja 30,9 prosenttia viime vuotta enemmän. Kauppamäärät nousivat myös muun muassa Joensuussa, jossa kasvulukema oli 23,5.

Kumulatiivisesti tammi-elokuun kauppamäärät pysyivät viime vuotta korkeammalla tasolla. Pääkaupunkiseudulla lukema oli 14,3 prosenttia ja muualla Suomessa 18 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi–elokuussa 13,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja Vantaalla 12,8 prosenttia enemmän. Jyväskylässä kasvua oli samalla ajanjaksolla 20,6 prosenttia ja Joensuussa 22,7 prosenttia.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Saleniuksen mukaan pääkaupunkiseudulla viime vuoden elokuusta alkanut asuntokauppamäärien kasvu näyttää hieman taittuneen. Hän sanoo, että kysyntä on edelleen runsasta perheasunnoista sekä erityisesti omakotitaloista, joiden kauppa on käynyt poikkeuksellisen vilkkaana vuoden verran.

"Pääkaupunkiseudulla ollaan palaamassa poikkeusaikaa edeltäviin kauppamääriin. Muualla Suomessa asuntokauppa käy vilkkaana, sillä etätyöt ja siihen liittyvät tilatarpeet sekä halu parantaa asumisen laatua pitävät ostajat liikkeellä”, Salenius sanoo Huoneistokeskuksen tiedotteessa.

Lue lisää:

Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotherus: Asuntojen hinnoissa on edelleen nousuvaraa

Nurmijärvellä kiinnostaa omakotitalo, Hangosta ostetaan kakkosasunnoksi kerrostalokaksioita – tällaisia asuntoja suomalaiset etsivät eri puolilla maata

Mitä asuntokaupoilla saa miljoonalla? – Kolme huonetta tornitalosta tai kartanon ja veneen maaseudulta

Lue lisää

Suomen Kiinteistönvälittäjien asuntomarkkinaennuste: Hämeenlinnassa uudehkot omakotitalot maan kuuminta hottia

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat

Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotherus: Asuntojen hinnoissa on edelleen nousuvaraa

Mitä asuntokaupoilla saa miljoonalla? – Kolme huonetta tornitalosta tai kartanon ja veneen maaseudulta