Talous

Oikeusministeriö esittää yritysten perintäkuluille ylärajoja – "Yritys on voinut saada maksuhäiriömerkinnän vain sen vuoksi, ettei Postin jakelu ole toiminut"

Suomen Yrittäjät pitää uudistusta hyödyllisenä myös velkoja-asemassa oleville yrityksille.
Jukka Pasonen
Oikeusministeriön työryhmä puuttuisi yrityksiä rasittaviin ylisuuriin perintäkuluihin.

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että yritysperinnässä asetetaan euromääräiset ylärajat perintäkuluille.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä pitää ehdotusta tervetulleena: "Tämä on erinomainen asia, sillä vuosien varrella lukuisat pienyritykset ovat joutuneet maksamaan huomattavan korkeita perintäkuluja lainsäädännön puutteellisuuden vuoksi."

Yrittäjät ovat tuoneet esille, että korkeiden perintäkulujen lisäksi perinnässä aiheutetaan kustannuksia esimerkiksi lähettämällä lukuisia perintäkirjeitä tai lähettämällä vaatimuksia hyvin tiuhaan tahtiin.

"Olemme selvittäneet, että pientenkin pääomien kohdalla perintätoimisto on voinut laskuttaa yrittäjiltä useiden satojen eurojen kulut yhdestä perintäkirjeestä", Suomen Yrittäjiä työryhmässä edustanut lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo tiedotteessa.

Uudistus on hyödyllinen myös velkoja-asemassa olevalle yritykselle.

"Kun velallisen perintätoimistolle maksamat kulut ovat kohtuulliset, velkoja saa saatavansa nopeammin ja varmemmin", Toivonen muistuttaa.

Työryhmä esittää muutoksia myös trattaperintään. Tratta, eli julkisuusuhkainen maksukehotus on yrittäjän ja yrityksen näkökulmasta ankara perintäkeino, koska se aiheuttaa ilman viranomaiskäsittelyä saajalleen maksuhäiriömerkinnän.

"Yritys on voinut saada maksuhäiriömerkinnän vain esimerkiksi sen vuoksi, ettei Postin jakelu ole toiminut odotetulla nopeudella", sanoo Toivonen.

Lue lisää

Teollisuusliitto pyrkii kirjekampanjalla yritysten kanssa sopimuspöytään – uusintakutsuja lähetetty kieltäytyjille

Yrittäjägallup: Työvoimaa tarvitaan nyt erityisesti maaseudulla

Oppisopimuskoulutuksella uusia osaajia

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"