Talous

OECD: Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia

Pandemiasta nousevat maat kohtaavat OECD:n mukaan erilaisia haasteita, jotka heijastelevat maiden vahvuuksia ja heikkouksia ennen pandemiaa sekä toimia pandemian aikana.
LEHTIKUVA / AFP
OECD ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 5,7 prosenttia.

Talousjärjestö OECD ennustaa, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia ja 4,5 prosenttia ensi vuonna. Toukokuussa OECD ennusti talouskasvun olevan tänä vuonna 5,8 prosenttia ja ensi vuonna 4,4 prosenttia.

OECD:n mukaan hallituksien ja keskuspankkien toimet ovat auttaneet siinä, että koronapandemian pahimmat iskut on vältetty.

Pandemiasta nousevat maat kohtaavat OECD:n mukaan erilaisia haasteita, jotka heijastelevat maiden vahvuuksia ja heikkouksia ennen pandemiaa sekä toimia pandemian aikana.

Suuret erot rokotekattavuudessa maiden välillä aiheuttavat epätasaisuutta pandemiasta elpymisessä. OECD:n raportissa sanotaan, että jos talouden elpyminen halutaan pitää nykyisillä raiteilla, tarvitaan lisää kansainvälisiä ponnisteluita, jotta matalan tulotason maat voivat rokottaa väestöään.

Inflaationäkymät vaihtelevat eri maiden välillä huomattavasti. Yhdysvaltojen ja joidenkin nousevien talouksia inflaationäkymät ovat nousseet jyrkästi, mutta monissa kehittyneissä maissa etenkin euroalueella ne ovat pysyneet matalina.

Talouden avautuminen on johtanut hintojen nousemiseen. Esimerkiksi öljyn, metallin ja ruoan hinta on noussut. Myös kuljetuskustannukset ovat kasvaneet.

OECD ennustaa, että kuluttajahinnat nousevat G20-maissa huippuunsa tämän vuoden lopussa ja lähtevät laskuun vuoden 2022 aikana.

Lue lisää

Presidentti Niinistö tapaa Viron uuden presidentin tänään

VR ja HSL luopuvat tänään maskipakosta – maskin käyttöä suositellaan edelleen

Suomessa 1 732 uutta koronatartuntaa – sairaalassa olevien määrä nousi viikonloppuna 215 potilaaseen

Ukrainassa ennätysmäärä koronaan liittyviä kuolemia sekä tartuntoja