Talous

Valtiovarainministeriö: Talouden nopeimman kasvun vaihe jossain määrin ohi, ensi vuonna talous kasvaa 2,9 prosenttia

Virusmuunnoksiin, taudinkehitykseen sekä rokotekattavuuteen liittyvä epävarmuus kuitenkin lisää ennusteen epävarmuutta.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Valtiovarainministeriön arvion mukaan kasvu jatkuu keskimääräistä nopeampana ensi vuoden kesään saakka.

Valtiovarainministeriön talouskatsauksen mukaan talouden kasvu jatkaa nopeaa 2,9 prosentin vauhtia vuonna 2022. Finanssineuvos Jukka Railavon mukaan talous toipuu koronasta nopeasti, mutta nopeimman kasvun vaiheen arvioidaan olevan jossakin määrin ohi.

Bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan kuluvana vuonna 3,3 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuonna 2023.

Ennusteessa tautitilanteen mahdollisen heikentymisen ei oleteta rajoittavan talouden toipumista, vaikka yhteiskunnan avaaminen tapahtuisi hitaammin kuin kesän ennusteessa oletettiin.

Virusmuunnoksiin, taudinkehitykseen sekä rokotekattavuuteen liittyvä epävarmuus kuitenkin lisää ennusteen epävarmuutta.

VM:n arvion mukaan kasvu jatkuu keskimääräistä nopeampana ensi vuoden kesään saakka.

Julkisen talouden alijäämän ennakoidaan pienenevän tänä vuonna ja ensi vuonna, mutta väliaikainen elpyminen ei kuitenkaan poista rakenteellista julkisen talouden epätasapainoa.

Julkinen talous on jäämässä reilusti yli kolme miljardia euroa alijäämäiseksi 2020-luvun puolivälissä.

Julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvoi vuoden 2020 aikana 10 prosenttiyksiköllä lähes 70 prosenttiin.

Ennustejaksolla velkaantumisvauhti hidastuu selvästi ja 2020-luvun puolivälissä velkasuhde näyttää väliaikaisesti tasaantuvan runsaaseen 73 prosenttiin. Väestön ikääntymisestä aiheutuva pitkäaikaishoiva- ja terveydenhuoltomenojen kasvu uhkaa kuitenkin kääntää velkasuhteen vähitellen uudelleen kasvuun.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennusti viime viikolla, että Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja 3 prosenttia ensi vuonna.

Suomen Pankki aiemmin tässä kuussa, että Suomen bruttokansantuote nousee tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun aiempi arvio oli 2,9 prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitos ennakoi puolestaan, että tänä vuonna talous kasvaa kolme prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Pellervon taloustutkimus (PTT) nosti arvionsa Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3,7 prosenttiin. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 4,0 prosenttia.

Lue lisää

Saku Tuominen tunnustautuu puunhalaajaksi, joka uskoo talouskasvuun – ”Ihminen haluaa muuttua vain, jos se johtaa johonkin parempaan”

Toisen koronarokoteannoksen on saanut 73,3 prosenttia yli 12-vuotiaista

Lännen Media: Suomessa harkitaan tekstiviestikampanjaa muistuttamaan koronarokotuksesta

Yliö: Suomalaiset ostavat halpaa ja huonoa yhä enemmän – päästöt ulkoistetaan halpatuotantomaihin, vaikka omaa luontoa suojellaan