Talous

Saarikko budjettikeskustelun avauksessa: Tämän vuoden yli 14 miljardin alijäämää ei olisi millään keinoilla pystytty ensi vuodelle kokonaan sulattamaan

Opposition riveistä on jo keskustelun edellä kuulunut moitteita muun muassa valtiontalouden 6,9 miljardin alijäämästä ja työllisyystoimia koskevien päätösten lykkäämisestä.
LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi aloituspuheessaan, että ensi vuoden talousarvioesityksellä siirrytään korona-ajasta kohti koronanjälkeistä aikaa.

Eduskunta on aloittanut lähetekeskustelun ensi vuoden budjettiesityksestä. Talousarviota ja siihen liittyviä budjettilakiesityksiä käsitellään koko viikon ajan.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi aloituspuheessaan, että ensi vuoden talousarvioesityksellä siirrytään korona-ajasta kohti koronanjälkeistä aikaa. Hän huomautti, että talousennusteessa näkyy vahva luottamus tulevaisuuteen.

"Yhtenä merkkinä syntyvyys Suomessa on nousussa, mikä on länsimaissa harvinaista. Toinen esimerkki luottamuksesta on yritysten vahvistuneet investointiaikeet", Saarikko sanoi.

Opposition riveistä on jo keskustelun edellä kuulunut moitteita muun muassa valtiontalouden 6,9 miljardin alijäämästä ja työllisyystoimia koskevien päätösten lykkäämisestä

Saarikko sanoi pitävänsä selvänä, ettei tämän vuoden yli 14 miljardin alijäämää olisi millään keinoilla pystytty ensi vuodelle kokonaan sulattamaan.

"Enkä sellaisia esityksiä ole konkreettisella tasolla nähnytkään."

Kritiikkiä odotettiin jo ennakkoon myös poliisin määrärahoihin kaavaillusta reilun 30 miljoonan euron leikkauksesta. Poliisi ilmoitti eilen aloittavansa yt-neuvottelut.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostikin asian esille jo ryhmäpuheenvuorossaan.

"Keskellä nousukautta hallitus saa aikaiseksi melkein seitsemän miljardia euroa alijäämäisen budjetin, mutta ei pysty tarjoamaan riittävää rahoitusta poliisille", Purra arvosteli.

Hän huomautti, että eduskunnan hallintovaliokunta kertoi jo alkukesästä yksimielisesti, että edessä on poliisin yt-neuvotteluita, mikäli budjettia ei korjata. Purra on hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

"Valtiovarainministeri yrittää venkoilla vastuusta ja sanoo, että valiokunnan pitää selvittää asiaa. Kyllä me olemme selvittäneet, moneen kertaan."

Lue lisää

Valtiovarainministeri Saarikko ja pääministeri Marin lupasivat etsiä poliisille riittävät resurssit niin, että poliisien määrä ei vähene

Budjetti saapui eduskuntaan, oppositio tarttui velkaantumiseen ja poliisin yt-neuvotteluihin – Orpo uhkasi välikysymyksellä, ellei poliisin rahoitusta korjata

"Kyllä me myös ilmastoasioista keskustelemme – tämä on budjettiriihi ennen muuta"

Budjettiriihi savuaa jo