Talous

Sähkön hinta Suomessa on hieman EU:n keskitasoa alempi – Espanjassa sähkön tukkuhinta kolminkertaistui vuodessa

Euroopan maakaasuvarastot ovat nyt tavallista pienemmät. Keskimäärin tukkuhinta sähkössä on sitä kalliimpaa, mitä etelämmäs Euroopassa mennään.
Timo Filpus
Sähkö on tukkuhinnaltaan kalleinta eteläisessä Euroopassa sekä Brittein saarilla.

Kuluttaja maksaa sähköstä Suomessa keskimääräistä EU-kansalaista vähemmän.

”Siitäkin huolimatta, että sähköä verotetaan Suomessa melko korkeasti, Suomi on sähkön kuluttajahinnassa EU:n keskiarvon tuntumassa, jopa hivenen sen alapuolella”, Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoiden johtaja Pekka Salomaa sanoo.

Kuluttajahinnoiltaan sähkö on EU-maissa tyypillisesti kalleinta Saksassa ja Tanskassa.

”Siellä hintahuipulla ovat olleet Saksa ja Tanska nimenomaan näiden veroluonteisten maksujen ja syöttötariffien takia”, Salomaa selventää.

Seuraavaksi kalleinta sähkö on Ruotsissa.

”EU-maiden ulkopuolelta Britanniassa sähkö on keskimääräisesti kallista, kuten myös EU:hun kuuluvassa naapurimaa Irlannissa.”

Kun sähkön hintaa EU-maissa tarkastellaan puhtaasti sähkön tukkuhinnan, eli päivittäin vaihtuvan markkinahinnan pohjalta, piirtyy maanosan tilanteesta sangen erilainen kuva.

”Tukkuhinta määräytyy päivittäin kysynnän ja tarjonnan pohjalta. Nyrkkisääntönä on, että mitä etelämmäs mennään, niin sitä kalliimpaa tukkuhinta on”, Salomaa kertoo.

Poikkeuksen muodostavat Brittein saaret.

”Esimerkiksi syyskuussa sähkön tukkuhinta oli kaikkein kalleinta Irlannissa. Sen jälkeen hintavimmat maat olivat Espanja, Portugali ja Italia. Tämä käy ilmi Euroopan energiavirastojen yhteistyöviraston tilastoista”, Salomaa viittaa.

Espanjassa sähkön tukkuhinta on tämän vuoden aikana peräti kolminkertaistunut. Raju kallistuminen on nostattanut mielenosoituksia Pyreneiden niemimaalla.

Espanjan talousministerin Nadia Calviñon mukaan energian hintojen viimeaikainen nousu on koko EU:n yhteinen huoli, ja siksi jäsenmaiden on vastattava siihen yhdessä.

”Se ei ole kansallinen asia vaan eurooppalainen asia. Hintojen nousu on herätys koko Euroopalle”, Calviño kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa syyskuun lopussa.

Euroopassa kaasun hinta on noussut lähes saman verran muun muassa siksi, että talouden elpyminen on lisännyt kulutusta ja kaasuvarastot ovat normaalia pienemmät.

”Etelä-Euroopassa sähkön korkea tukkuhinta johtuu siitä, että näillä alueilla on edelleen paljon fossiilista tuotantoa, varsinkin maakaasua. Maakaasu on ollut viime aikoina Euroopassa tiukoilla”, Salomaa tähdentää.

Markkinoilla odotetaan hintakehityksen Suomessa tasaantuvan ja laskevan.

”Odotuksena on, että sähkön hinnat laskevat ensi kevään ja kesän aikana varsin nopeasti Suomessa. Kun Olkiluoto 3 -ydinvoimalan odotetaan valmistuvan ensi vuonna, pitäisi sillä olla sähkön hintaa vakauttava ja halventava vaikutus. Pidemmän aikavälin ennustaminen on markkinoillekin vaikeaa”, Salomaa summaa.

Lue lisää

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii rahahanoja kiinni Puolalta ja Unkarilta, jos oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta

Energiakriisistä seuraa ruokakriisi

Arvio: Näin nopeasti kallistuneen energian hinta kehittyy jatkossa

Soppalautasesta vientituotteeksi — kouluruokailu on tärkeä osa Suomen maabrändiä