Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Talous

Hypo: Nuoret muuttavat omaan kotiin aiemmin kuin koskaan – korona-aika näyttää helpottaneen nuorten itsenäistymistä

Viime vuonna enää alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Vuosituhannen alussa kotona asuvien osuus oli lähes 30 prosenttia.
Viime vuonna enää alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Suomalaiset nuoret asuvat itsenäisesti nuorempina kuin koskaan aiemmin, ilmenee Hypon asuntomarkkinakatsauksesta.

Viime vuonna enää alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Vuosituhannen alussa kotona asuvien osuus oli lähes 30 prosenttia.

Hypon mukaan korona-aika näyttää helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista on vähentynyt. Myös Airbnb-käytössä olleita asuntoja on palannut vuokramarkkinoille, mikä on lisännyt valinnanvaraa.

"Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana", arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Toisaalta kasvukaupunkien asuntomarkkinoita värittää myös voimistuva Wolt-ilmiö, sillä tähtiyritysten valkokaulusammattilaisten ja heidän ympärilleen muodostuvan palveluklusterin työntekijöiden rooli korostuu taloudessa.

"Ilmiö näkyy parhailla paikoilla sijaitsevien, kalliiden arvoasuntojen kysynnän kasvuna sekä kompaktien vuokrakotien lisääntyvänä tarpeena kasvukeskusten liepeillä hyvien liikenneyhteyksien varsilla", Brotherus sanoo.

Asuntokauppa on käynyt niin vahvasti, että Hypo nostaa asuntojen hinta-arviotaan. Uuden ennusteen mukaan asuntojen hinta nousee tänä vuonna koko maassa keskimäärin 3,8 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 3,0 prosenttia.

Ensi vuodelle Hypo ennustaa 1,5 prosentin kasvua aiemman 1,0 prosentin sijasta.

Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Pääkaupunkiseutua koskevat arviot eivät ole muuttuneet aiemmasta ennusteesta.

Lue lisää

Pankkien visiot sähköisestä asuntokaupasta tuottavat kuluttajille murheita ja liikakuluja, moittivat kiinteistönvälittäjät

Asuntomarkkinoilla kuuma kesä ja rakkauskirjeitä – "Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää"

Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotherus: Asuntojen hinnoissa on edelleen nousuvaraa

Miksi kartanot eivät houkuta miljonäärejä? – ”Kun maksukyky on tavallisen palkansaajan silmissä posketon, niin omiin mielihaluihin voidaan sijoittaa todella paljonkin rahaa"