Talous

Toteuttaako ruuan hintaennuste itsensä? "Ennustava tutkimuslaitos ei määritä hintatasoa"

"Emme ennusta ruuan hintaa sen mukaan, miten paljon sen pitäisi nousta, jotta se kattaisi kustannusten nousun alkutuotannossa."
Jaana Kankaanpää
Ruuan hintaennusteiden osuvuutta ei varsinaisesti seurata. Luvut päivittyvät seuraavassa ennusteessa.

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa ruuan kuluvan ja tulevan vuoden hintakehityksen. Ennuste laaditaan kaksi kertaa vuodessa. Tilastokeskus ennustaa marraskuussa maatalouden tuottajahintojen kehityksen vuoden loppuun.

Onko ennuste itseään toteuttava kehä, kun ennustajia on niin vähän? Jos ennustatte pientä nousua, onko kaupankin helppo antaa vain pieni nousu?

"Ennustava tutkimuslaitos ei määritä hintatasoa. Kyllä kaupan maksama hinta määräytyy markkinoilla, ostajan ja myyjän välisissä neuvotteluissa", PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg vastaa.

"Emme ennusta ruuan hintaa sen mukaan, miten paljon sen pitäisi nousta, jotta se kattaisi kustannusten nousun alkutuotannossa."

Forsman-Huggin mukaan ennuste tehdään markkina- ja asiantuntijatiedon valossa.

"Ennustavia tahoja ei ole montaa. Yleistä talousennustetta, bkt:tä ja yleistä kuluttajahintojen nousua ennustaa useampi taho, silloin voidaan saada erilaisia lukuja."

"Ennuste ei ole tae siitä, että kehitys varmasti menee näin."

"Se on paras tietämys talouden ja markkinoiden näkymistä sen hetkisen tiedon valossa, tilanteet markkinoilla voivat muuttua nopeastikin."

Ennusteiden osuvuutta ei varsinaisesti seurata. Luvut päivittyvät aina seuraavassa ennusteessa.

Lue myös:

Tuotantovälineiden hinta nousee 10 prosenttia, ruuan 0,3, sanovat ennusteet – maatalouden kustannusten harppaus näkyy hinnoissa vasta pitkän ajan päästä

Päätoimittaja Jouni Kemppaisen kolumni: Sitä saa, mitä ennustaa

Lue lisää

Inflaation kiihtyminen lyö maataloutta ankarasti

Maatalouden kustannuskriisin odotetaan nostavan ruuan hintaa tänä vuonna – sianlihan tuottajahintoihin tullut korotuksia vuoden alussa

Ruuan hinta ei tunnista sen tuottajia

Liian tärkeä hukattavaksi – Suomen talous nojaa yhä vahvasti metsään, metsäalan riskeeraaminen nakertaisi herkästi myös elintasoa Suomessa