Talous

Vaasa kertoo akku-uutisia tiistaina

Vaasan kaupunki ja toistaiseksi tuntematon akkuarvoketjun toimija järjestävät tiistaina tiedotustilaisuuden.
Johannes Tervo
Laajametsää rakennetaan akkuteollisuuden alueeksi. Puita on kaadettu ja maastoa muokattu. Työ jatkuu.

"Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sekä akkuarvoketjutoimija järjestävät mediatilaisuuden GigaVaasa-alueen tonttivarauksesta ja suunnitelmista perustaa anodimateriaalien tuotantolaitos aiesopimuksen mukaisesti", Vaasan kaupunki tiedottaa.

Vaasa ja naapurikunta Mustasaari ovat yhteistuumin kaavoittaneet akkuteollisuutta varten Laajametsän-Granholmsbackenin alueen, jonka markkinointinimi on GigaVaasa.

Vaasa on määrätietoisesti tavoitellut akkuteollisuutta kaupunkiin.

Iso saalis oli vaasalaisten ulottuvilla jo viime vuonna: huhtikuussa uutisoitiin, että brittiyhtiö Johnson Matthey on tulossa kaupunkiin.

Brittien hanke katodimateriaalitehtaan rakentamisesta ei ehtinyt juuri alkua pidemmälle, kun Johnson Matthey marraskuussa ilmoitti vetäytyvänsä akkuliiketoiminnasta kokonaan.

Norjalainen pörssilistattu Freyer Battery allekirjoitti viime elokuussa aiesopimukset Vaasan kaupungin ja valtionyhtiö Suomen Malmijalostus Oy:n kanssa strategisesta yhteistyöstä.

Aiesopimus koskee teollisen mittakaavan akkukennoteknologian ja -tuotannon kehittämistä Suomessa.

Vaasan ja Freyer Batteryn solmiman aiesopimuksen mukaan norjalaisyhtiöllä on 22.7.2022 saakka yksinoikeus 90 hehtaarin tonttiin mahdollisen akkukennotehtaan rakentamista varten. Tontti sijaitsee GigaVaasa-alueella.

Havainnekuva/ Vaasan kaupunki
GigaVaasan nimellä markkinoitava Laajametsän-Granholmsbackenin suurteollisuusalue on osittain Vaasan, osittain Mustasaaren alueella. Havainnekuva näyttää, kuinka aluetta voitaisiin rakentaa. Vaasan lentokentän kiitotietä näkyy vasemmalla.

GigaVaasa-suurteollisuusalue

  • Kaavoitettu akkuteollisuudelle. Sijaitsee Vaasan lentokentän ja Vaasa–Seinäjoki-rautatien välissä. Lähistöllä valtatiet E3 ja E8.
  • Kokonaispinta-ala noin tuhat hehtaaria.
  • Useita tontteja, joista suurin noin 200 hehtaaria.
  • Tonttien kaavamerkintä T/Kem eli alueelle saa sijoittaa merkittävän, vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen.

Lue lisää

Uutistausta: Vaasa rakentaa akkukeskittymää määrätietoisesti

Akkuteollisuuden anodimateriaalitehdas suunnitteilla Vaasaan: Tonttivarauksen tekivät suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials

Wasalinen rahtimäärät kasvoivat viime vuonna joka kuukausi – varustamo luottaa kasvun jatkuvan

Yle uutiset: Koulujen alku lähiopetuksessa huolestuttaa Pohjanmaalla – Christina Knookala: "Olemme katsoneet plussat ja miinukset kahden pahan väliltä"