Talous

Työterveyslaitos: Sairauspoissaolojen kasvu koronatartuntojen myötä voi aiheuttaa merkittävää haittaa

Erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita FFP2:n käyttöä, Työterveyslaitos tiedottaa.
LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Työterveyslaitoksen mukaan vaikeutunut tilanne työpaikoilla voi heijastua koko yhteiskuntaan.

Koronan omikronmuunnoksen aikaansaamat rajut lisäykset tartuntaluvuissa asettavat työpaikkojen varautumissuunnitelmat koville, toteaa Työterveyslaitos. Sen mukaan vaikeutunut tilanne työpaikoilla voi heijastua koko yhteiskuntaan.

Työterveyslaitoksen pääjohtajan Antti Koivulan mukaan lisääntyvien sairauspoissaolojen vuoksi tilanne työpaikoilla on nyt erilainen kuin aikaisemmin pandemian aikana.

"Työturvallisuuden ja työterveyden lisäksi työnantajien on huolehdittava siitä, etteivät operatiiviset tilaus-toimitusketjut katkeaisi lievien koronatapausten vuoksi lähiviikkojen aikana", Koivula sanoo tiedotteessa.

Hän varoittaa, että sairauspoissaolojen kasvu voi vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimintaa.

"Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voivat aiheuttaa merkittävää haittaa", Koivula toteaa.

Työnterveyslaitoksen esiin nostamat keinot toimintakyvyn varmistamiseksi työpaikoilla ovat tuttuja. Ne koskevat muun muassa rokotteiden ottamista, etäisyyksien säilyttämistä, käsi- ja yskimishygienian noudattamista, maskeja sekä etätöiden tekemistä mahdollisuuksien mukaan.

Työterveyslaitoksen mukaan maskien osalta suojautumisessa voi myös harkita FFP2-suojainten käyttöä.

"Kun virusta on paljon liikkeellä, FFP2-hengityksensuojain suojaa käyttäjäänsä myös ilmavälitteisesti leviävää omikronia vastaan paremmin kuin kirurginen maski. Erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita FFP2:n käyttöä", Työterveyslaitos tiedottaa.

Lue lisää

Yrityksillä kisa myös kesätyöntekijöistä

Koronaministerit: Ruokaravintoloille kolme tuntia lisäaikaa, matalan riskin tiloissa voidaan siirtyä täyssulusta lievempiin rajoituksiin

Presidentti Sauli Niinistö jää omaehtoiseen eristykseen – Niinistön tapaamalla Norjan ulkoministerillä korona

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä varmistettu mikron 2 -muunnoksen koronavirustartuntoja