Talous

Puolustusvoimat hankkii Sakolta kiväärejä – valmistetaan Riihimäellä, sopimus luo uusia työpaikkoja

Toimitukset alkavat tänä vuonna. Hankinta edistää Sakon mukaan asejärjestelmien valmistus- ja korjauskyvyn säilymistä Suomessa.
Sako
Hankittava kiväärijärjestelmä M23 pitää sisällään kaksi eri kiväärikonfiguraatiota. Kuvassa tarkka-ampujan käyttöön tarkoitettu tarkkuuskivääri 23.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja asevalmistaja Sako Oy sopivat tänään Tampereella uuden kiväärijärjestelmä M23:n hankinnasta.

Sopimuksen kokonaisarvo on noin kymmenen miljoonaa euroa. Kiväärit valmistetaan Riihimäellä.

Kiväärijärjestelmä M23:n tuotekehityksen yhtenä ohjaavana tekijänä on ollut mahdollisuus järjestää aseen tuotanto Suomessa.

Hankintasopimus parantaa Sakon mukaan kansallista huoltovarmuutta. Lisäksi se edistää asejärjestelmien valmistus- ja korjauskyvyn säilymistä Suomessa.

"Pidämme suuresti arvossa Puolustusvoimien meitä kohtaan osoittamaa luottamusta ja tämä hankintasopimus syventää yhteistyötämme, sekä luo uusia työpaikkoja Suomeen ja parantaa omalta osaltaan myös Suomen huoltovarmuutta", toteaa Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen tiedotteessa.

Kiväärijärjestelmä M23 pitää sisällään kaksi eri kiväärikonfiguraatiota: tarkka-ampujan käyttöön tarkoitetun tarkkuuskivääri 23:n ja jalkaväkiryhmän tukiampujan käyttöön tarkoitetun kivääri 23:n, sekä varusteita, varaosia, huoltotyökaluja ja Sakon tarjoamaa käyttö- ja huoltokoulutusta.

Kiväärit ovat Sakon suunnittelemia ja ne perustuvat laajalti käytettyyn AR10 -asekonstruktioon. Kiväärit ovat toimintaperiaatteeltaan kerta-automaattisia ja ne toimitetaan kaliiperissa 7.62 NATO.

”Nyt julkistettu kauppa on ensimmäinen Sakon uutta, itselataavaa kiväärituoteperhettä koskeva toimitussopimus ja toimitukset Suomen Puolustusvoimille alkavat myöhemmin tänä vuonna", kertoo Sakon Defence & Law Enforcement -liiketoimintayksikön johtaja Arto Kaikkola.

Kaikkolan mukaan solmittu sopimus mahdollistaa myös Suomen ja Ruotsin yhteisten kiväärihankintojen toteuttamisen.

Sako perustettiin vuonna 1921 alun perin kunnostamaan ja huoltamaan Suomen suojeluskuntien aseita. Pajasta tehtiin Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö -niminen yhtiö ja Sakoksi lyhennetty osakeyhtiö vuonna 1927.

Vuonna 2000 Sako liittyi italialaiseen Beretta Groupiin.

Lue lisää

Keskustan Joonas Könttä esittää siviilipalvelusmiesten hyödyntämistä koronanhoidossa – "Lainsäädännön esteet tulisi vähintäänkin selvittää"

Puolustusvoimien mukaan virka-avun antaminen koronatoimiin ei saa vaarantaa sen päätehtävää

Oma armeija tärkein turva

Helsingissä lauantaina kuullun pamauksen syy ei ole selvinnyt – ei lähtöisin maaperästä, myös meteori epätodennäköinen