LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Talous

Hypo: "Talouskasvun suurimmat uhat liittyvät kohonneisiin energian hintoihin ja virusvarianttien arvaamattomaan luonteeseen"

Hypo-pankki ennustaa Suomen talouskasvun hidastuvan 3,0 prosenttiin vuonna 2021, työmarkkinat vetävät.
Jaana Kankaanpää
Talouden tilanne on kahtalainen: ravintolat ja tapahtuma-ala kamppailevat olemassaolostaan sulkujen vuoksi, kun toisaalla tarvittaisiin kipeästi osaavia käsipareja. Kuvassa koronan vuoksi suljettu Subway Helsingin Forumissa.

Asuntolainoitukseen erikoistunut Hypo-pankki arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 3,0 prosenttia ja vuonna 2023 enää 1,5 prosenttia.

"Kovin vauhti hiipuu, ja ensi vuonna koittaa paluu kriisiä edeltävään kasvuvauhtiin. Talouskasvun suurimmat uhat liittyvät kohonneisiin energian hintoihin ja

virusvarianttien arvaamattomaan luonteeseen", kirjoittaa ekonomisti Juho Keskinen Hypo-pankin vuoden ensimmäisessä talouskatsauksessa.

Virusvarianttien merkitys taloudelle vähenee Hypon analyysin perusteella kuluvan vuoden kuluessa immuniteetin kehittyessä.

"Sitä ennen rajoitukset uhkaavat vielä kaataa ravintola- ja tapahtuma-alan toimijoita, jotka ovat sinnitelleet läpi kriisin toiveikkaina, mutta turhautuneina."

Koronakuoppa luodaan umpeen kahdessa vuodessa.

Työn ja tavaroiden tarjonta ei ole pysynyt rajoitusten purun jälkeisen talouskasvun mukana. Tämä on luonut pullonkauloja logistiikkaan ja

työmarkkinoille.

Energian hinnat ovat olleet historiallisen korkeat, mikä on nostanut niin autoilun kuin lämmityksenkin kustannuksia. Inflaatio kiihtyi edelleen loppuvuotta kohden lähelle neljää prosenttia.

Elvytyspaketit luovat talouteen kasvupainetta ja palkkaneuvottelut uhkaavat osaltaan kiihdyttää inflaatiota. Mikäli palkankorotukset siirtyvät hintoihin, nousu ei välity reaalipalkkoihin. Riski hitaan talouskasvun paluulle on suurempi kuin hallitsematon hintojen nousu. Tämä näkyy myös Hypon 1,5 prosentin kasvuennusteessa ensi vuodelle.

Korko-odotukset ovat koholla, mutta kovaan nousukiitoon ei Hypo talousennusteessaan usko ainakaan Euroopassa.

Juho Keskinen pitää työmarkkinoiden vetoa "häkellyttävänä: työllisyydessä onkin jo saavutettu taso ennen kriisiä.

Vallitseva tilanne on kuitenkin kahtalainen: ravintolat ja tapahtuma-ala kamppailevat olemassaolostaan sulkujen vuoksi, kun toisaalla tarvittaisiin kipeästi osaavia käsipareja.

Työtunnit laahaavat edelleen myös esimerkiksi matkailualalla, eivätkä ihmiset kykene siirtymään alalta toiselle kovan kulutuskysynnän tahdissa.

Avoimia työpaikkoja oli syksyllä yli 62 000, kun vuotta aiemmin työpaikkoja oli avoinna 43 000. Vaikeasti

täytettäviä avoimia työpaikkoja oli ennätyksellisen paljon, yli 41 000.

Työpaikkoja on jäänyt täyttämättä ennätysmäärä, kun hakijoita ei ole riittänyt tai pätevyys ei ole vastannut työn vaatimuksia.

Työttömyys lähenteleekin jo rakenteellista tasoaan.

Vuoden 2021 työttömyysaste oli 7,6 prosenttia ja Hypo ennustaa sen laskevan 7,0 prosenttiin työvoimasta. Ensi vuoden työttömyysasteeksi pankki arvioi 6,5 prosenttia.

Investoinnit kiihtyvät tänä vuonna 3,0 prosenttia.

Julkinen alijäämä supistuu viime vuoden 2,8 prosentista bruttokansantuotteeseen nähden alkaneen vuoden 2,1 prosnttiin. Julkisen velan osuus suhteutettuna bkt:hen pysyy 67 prosentin pinnassa ja ensi vuonna 68,0 prosenttia.

Pelkästään perustettavien hyvinvointialueiden palkkojen harmonisoinnin vuosikustannusten on arvioitu liikkuvan 500 miljoonan euron tietämillä.

Timo Filpus
Lue lisää

Yle uutiset: Sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, mutta tilalle on luvassa uuttakin – kunnat pääsevät hoitamaan työllisyyttä omin voimin

Kiinan talous kasvoi nopeimmin kymmeneen vuoteen – kasvulukema kaikkiaan 8,1 prosenttia

Marin toivoo nopeita ratkaisuja työmarkkinoille – uusien hyvinvointialueiden palkkojen yhtenäistäminen korkeampien tasolle on pääministerin mukaan "itsestäänselvä asia"

Danske ennakoi inflaation ja työvoimapulan hidastavan talouskasvua – Suomelle muita Pohjoismaita heikompi ennuste