Talous

Fortum paransi tulostaan reippaasti, sähkön hinta nousussa

Talous 26.10.2017

"Otimme suuria harppauksia pääomamme uudelleeninvestoinnissa", toimitusjohtaja sanoo.


Foto: Stefan Sjödin Fortum
Fortumin havittelemalla Uniperilla on kivihiilen lisäksi vesimvoimaa.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto kohosi heinä–syyskuussa 94 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 58 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 919 miljoonaan euroon 732 miljoonasta eurosta.

Vuoden 2017 kolmas neljännes oli toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan suotuisa Fortumille.

"Teimme vahvan tuloksen, markkinahinnat olivat nousussa ja otimme suuria harppauksia pääomamme uudelleeninvestoinnissa", Lundmark kertoo.

Fortum saattoi elokuun loppuun yritysjärjestelyn norjalaisen Hafsludin kanssa. Lundmarkin mukaan kaupan myötä Fortum vahvisti jalansijaansa lämmön- ja sähkönmyynnissä Pohjoismaissa, erityisesti Norjassa.

Syyskuun lopussa vuorossa oli suurta huomiota herättänyt tarjous, jonka mukaan saksalainen E.ON myisi Fortumille lähes puolet Uniper-energiayhtiön osakkeista. Jos tarjous hyväksytään, Fortumin pitää tehdä tarjous lopuista osakkeista, mikä nostaisi Uniperin hinnan 8 miljardiin euroon.

Joustavaa energiantuotantoa

Tarjousta on ihmetelty, koska Uniper tuottaa energiastaan suurelta osin kivihiilellä. Uniperilla on myös kaasu- ja vesivoimaa.

"Sään mukaan vaihtelevan uusiutuvan tuotannon kasvattaminen edellyttää myös mittavia investointeja joustavaan energian tuotantoon, varastointiin ja siirtokapasiteettiin. Siirtymävaiheessa avainasemassa on joustava ja vähäpäästöinen sähköntuotanto vesivoimalla ja kaasulla", Lundmark perustelee.

Hän huomauttaa, että vuosina 2012–2017 Fortum on jo ennen Uniper-kauppaa sijoittanut noin 4 miljardia euroa uusiutuvaan energiatuotantoon, kiertotalouteen ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit