Talous

Pidätkö varasi lemmikkiverkkokaupassa? Trokari pääsee kuin koira veräjästä, sillä pimeäkin pentu valloittaa sydämet

Talous 11.11.2017

Koirista on tullut bisnestä. Luottokortti kaivetaan herkästi esiin, kun pelissä ovat suuret tunteet.


Kari Salonen
Ei ole koiraa karvoihin katsominen – vaikka pitäisi.

Hälytyskellot soivat, mutta vetoava katse vaimentaa varoittavat järjen äänet.

Uutuuskirja ”Kaikenkarvainen kansa: Miten koirista tuli miljoonabisnes” kertoo, miten koirilla tehdään bisnestä ja kuka siitä hyötyy.

Kirjan taustalta löytyy viisi kokenutta journalistia. Esiin nousee myös vähemmän käsiteltyjä koirabisneksen muotoja. Nettimyynnin yleistyminen on tehnyt lemmikkien hämärästä kaupasta lähes arkipäiväisen ilmiön.

Tieto vaaroista ei aina lisää harkintakykyä. Mikään ei kauppaa itseään niin tehokkaasti, kuin nappisilmäinen pentu.

”Sitä on hurmiossa. Paikalle menee sydämenkuvat silmissä. Kun koiranpennun näkee, peli on menetetty”, kuvailee kirjassa pentutehtailijan koiraan netissä langennut Anna Pettinen.

Hän osti Tori.fi-verkkosivuston kautta sekarotuisen pennun. Myyjä toi koiran heikosti valaistuun eteistilaan eikä Pettinen nähnyt pennun vanhempia tai sisaruksia.

Pennun paino ei noussut ja lopulta sen jalat alkoivat pettää alta. Pentu lopetettiin kymmenen kuukauden iässä, tuloksettomien hoitojen jälkeen.

Aina taustalla ei ole varsinainen pentu­tehdas, vain piittaamaton toiminta. Pentu voi päätyä Suomeen esimerkiksi näin: Virossa maaseudulla vanhalle naiselle syntyy koirapentue. Hän myy eläimet rahan tarpeessa muutamalla kymmenellä eurolla.

Sitten niistä laaditaan ilmoitukset nettiin. Trokari voi päästä koirakaupalla jopa puolen miljoonan tuloihin, kertoo Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Sari Haikka. Leimallista kaupoille on kiireen tuntu. Erityisesti huijauksiin houkuttavat kalliit muotirodut, joille on suuri kysyntä.

Nettimarkkinat.com:sta löytyy jutun kirjoitushetkellä nopeasti epätavallisen edullisia, rekisteröimättömiä ranskanbulldoggeja kirjoitusvirheitä vilisevässä ilmoituksessa.

Aina myytävää koiraa ei ole edes olemassa. Anonyyminä pysyttelevä Marja varasi Keltaisen pörssin kautta itselleen bulldoggin. Hän maksoi olemattoman koiran siirtämisestä Suomeen, ennen kuin totuus paljastui.

Kaikenkarvainen kansa: Miten koirista tuli miljoonabisnes

Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio

254 sivua. WSOY

Aiheeseen liittyvät artikkelit