Talous

Vapo myy metsiä ja soita 50 000 hehtaaria eli puolet maistaan

Talous 16.11.2017

Myyntiin nettihuutokauppaan tulee jopa 1500 erillistä metsä-, suo- ja peltoaluetta.


Jouko Kyytsönen
Vapon toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan yhtiö päätti jättää turvetuotantoalueet ja luvitetut suot itselleen, myyntiin menevät metsämaat. Soita tarvitaan Suomessa vielä pitkään polttoturpeen nostoon. Kuvan kattilassa Saksassa palaa ruskohiili.

Energiayhtiö Vapo myy puolet maistaan eli noin 50 000 hehtaaria nettihuutokaupalla. Alueita on 1500 eri puolilta Suomea.

Vapo suunnitteli keväällä myyvänsä kaikki omistamansa 100 000 hehtaaria maitaan, mutta kauppoja ei saatu aikaan.

Yksi syy oli, että turvealueiden vuokraus pitkillä sopimuksilla takaisin Vapolle olisi käynyt liian kalliiksi eikä maiden arvottaminen onnistunut Vapon mieleisesti, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

Vapon maita luokitellaan parhaillaan, 80 prosenttia on jo määritelty. Maiden laatu vaihtelee liki arvottomasta suosta hyvään metsään.

Tempakan mukaan yhtiö päätyi ratkaisuun, jossa turve­tuotantoalueet ja luvitus­kelpoiset suot jäävät Vapolle.

Yhtiö myy metsät, pelloiksi soveltuvat tuotannosta poistuneet alueet ja esimerkiksi riistakosteikoiksi soveltuvat muut alueet.

Metsille saadaan sitä kautta parempi hinta ja koska metsän kysyntä on kovaa, on Tempakan mukaan nyt hyvä hetki myydä.

Suurin osa alueista on metsää, lisäksi maatalousmaata ja metsästykseen soveltuvia soita ja kosteikkoalueita lampineen ja laavuineen, Vapon maiden myynnistä vastaava johtaja Pasi Koivisto sanoo.

’’Metsämaan lisäksi kohteita on ammattisijoittajien lisäksi vaikkapa metsästysporukoille ja luontoharrastajille. Nyt myynnissä ovat ensimmäiset kohteet ja niitä tulee jatkuvasti lisää eri puolille maata."

Tällä hetkellä Huutokaupat.comissa on myynnissä 25 Vapon maa-aluetta. Alueiden koot vaihtelevat noin kymmenestä 400 hehtaariin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT