Talous

Jälleen yksi jättimäinen kauppaketju poistaa häkkimunat valikoimistaan

9 500 ruokakaupan ketju luopuu virikehäkeissä tuotetuista kananmunista vuoteen 2025 mennessä.
Markku Vuorikari
60 prosenttia Suomessa tuotetuista kananmunista on peräisin virikehäkkikanaloista.

Ranskalaislähtöinen, maailmanlaajuisesti toimiva kauppaketju Carrefour on ilmoittanut, ettei se myy vuoden 2025 jälkeen omilla tuotemerkeillään virikehäkkikanaloissa tuotettuja kananmunia.

Linjaus koskee Carrefourin liikkeitä Euroopassa.

Yhtiöllä on eri puolilla Eurooppaa 9 500 ruokakauppaa ja hypermarketia. Niissä se myy vuosittain noin miljardi kananmunaa.

Päätös on jatkoa yhtiön jo viime vuoden lopulla tekemälle linjaukselle, jonka perusteella häkkimunien myynti loppuu Carrefourin liikkeissä Ranskassa, Puolassa, Italiassa ja Belgiassa. Nyt päätös laajenee koskemaan myös Espanjaa ja Romaniaa.

Yhtiö toteaa tiedotteessaan, että se pyrkii vaikuttamaan markkinoilla myös laajemmin niin, että myös muut toimijat ja sille omilla tuotemerkeillään munia toimittavat yritykset luopuisivat häkkimunista.

Vaikka Carrefourilla ei ole toimintaa Suomessa, se on jälleen yksi esimerkki Euroopassa yleistyvästä paineesta luopua häkkikanaloista.

Viimeksi vastaavan päätöksen teki norjalainen Reitangruppen-konserni, jolla on Rema 1000 -kauppoja Norjassa ja Tanskassa. Se omistaa myös kioskitoimintaa eri puolilla Pohjoismaita ja Baltiaa, Suomessa R-kioskit.

Suomessa toimivista kauppaketjuista virikehäkkimunista on ilmoittanut luopuvansa Lidl.

Myös maailman suurin elintarvikeyritys Nestlé on linjannut, että se ei käytä enää tuotannossaan häkkikanojen munia.

Carrefourin tavoin Reitangruppenilla, Lidlillä ja Nestléllä virikehäkkimunat poistuvat valikoimista vuonna 2025.

Tuoreimpien, vuodelta 2015 olevien tilastojen mukaan Euroopassa tuotetuista kananmunista 56 prosenttia oli virikehäkeissä, 26 prosenttia lattiakanaloissa ja 14 prosenttia ulkokanaloissa. Luomua oli 4 prosenttia.

Suomessa virikehäkkikanaloissa tuotetaan noin 60 prosenttia kananmunista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alkuperää peitellään yhä

Lidlin paistirullassa on Suomen lipun kuva vaikka liha on uusiseelantilaista – kauppaketju hämää taas sinivalkoisilla merkinnöillä

Lidl, Fazer ja Evertaste Oy vetävät tuotteitaan myynnistä listeriaepäilyn vuoksi