Talous

Rakennusten kosteusongelmat poikivat uutta byrokratiaa: Kosteudenhallinnasta tehtävä selvitys viranomaisille

Talous 24.11.2017

Selvitys vaaditaan kaikilta rakennuslupaa edellyttäviltä rakennushankkeilta.


Kimmo Haimi
Kuvituskuva.

Jos rakennukselta vaaditaan rakennuslupaa, siltä vaaditaan ensi vuoden alusta myös kosteudenhallintaselvitys. Näin määrätään ympäristöministeriön viime perjantaina hyväksymässä asetuksessa.

Selvityksessä pitää arvioida koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitella, miten niitä torjutaan.

Selvityksessä pitää muun muassa kertoa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan rakentamisen aikana ja miten rakenteiden kuivuminen varmistetaan.

Lisäksi suunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.

Uusi asetus koskee niin uuden rakennuksen suunnittelua ja rakentamista kuin olemassa olevan rakennuksen laajentamista, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä, korjaus- ja muutostyötä sekä rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta.

Tavoitteena on välttää kosteudesta aiheutuvia haittoja rakentamisessa, ministeriön tiedotteessa todetaan.

"Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit