Talous

Eteläpohjalaisia toivotaan omistajiksi, jos Altia listautuu pörssiin

Talous 25.11.2017 Seinäjoki

Finlandia vodka -tuotemerkin omistava Brown-Forman -yhtiö ei halua Altian päätyvän kilpailijan käsiin, kertoo kansanedustaja Lasse Hautala.


Kari Salonen
Valtio selvittää omistamansa alkoholiyhtiö Altian viemistä pörssiin.

Alkoholiyhtiö Altian mahdollinen listaaminen pörssiin ja valtion luopuminen enemmistöomistuksesta yhtiössä kiinnostaa kovasti eteläpohjalaisia, sillä Koskenkorvan tehdas Ilmajoella on valtava viljan käyttäjä.

Kansanedustaja Lasse Hautala (kesk.) muistutti MTK Etelä-Pohjanmaan kokouksessa lauantaina, että pörssilistauksessa on kyseessä vasta työ- ja elinkeinoministeriön selvitys.

"Valtiolla säilyisi 30 prosentin osuus."

Hän kertoi tiedustelleensa elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.), onko asiaan liittyvän myrkkypillerin laukeamista selvitetty. Myrkkypillerillä hän tarkoitti sitä, että Altian tai Koskenkorvan tehdasta myytäessä amerikkalaiselle Brown-Forman -yhtiölle tulisi lunastusoikeus. Altian mukaan tällaista myrkkypilleriä ei kuitenkaan ole olemassa.

"Altian ja Brown-Formanin sopimuksessa el ole 'myrkkypilleriä', joka mahdollistaisi Koskenkorvan tehtaan lunastamisen. Meillä on pitkä hyvä sopimus ja syvä yhteistyö tämän tärkeän yhteistyökumppanin kanssa ja sopimuksia on muokattu vuosien varrella", Altiasta kerrotaan.

Hautalan mukaan Lintilä vastasi Brown-Formaniin liittyen, että amerikkalaisyhtiö ei tiettävästi ole kiinnostunut ostamaan Altiaa, mutta se ei halua yhtiön päätyvän myöskään kilpailijan käsiin.

"Sen takia olisi tärkeää, että Altian omistuspohja olisi mahdollisimman laaja ja maakunnalliset toimijat tulisivat yhtiön omistajiksi", Hautala totesi.

Maakuntalehti Ilkan aiemmin tekemän kyselyn mukaan useissa eteläpohjalaisyhtiöissä on kiinnostusta ryhtyä Altian osaomistajiksi.

Juttua muokattu 25.11.2017 klo 16.30: Otsikko ja ingressi muutettu ja juttuun on lisätty Altian kommentit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit