Talous

Sähkönkulutus säätöjärjestelmällä halpoihin tunteihin – satasten säästö omakotitaloille

Talous 07.12.2017

Älykkäät säätöjärjestelmät ohjaavat yösähkön kulutuksen pois kalliista huippu­tunneista.


Kari Salonen
Fortumin tuotepäällikkö Tuomas Yrttiaho (vas) esitteli Fiksu-energianseurantalaitetta omakotitalon omistaja Ossi Turtiaiselle Mäntsälässä marraskuun lopussa.
Fortumin tuotepäällikkö Tuomas Yrttiaho (vas) esitteli Fiksu-energianseurantalaitetta omakotitalon omistaja Ossi Turtiaiselle Mäntsälässä marraskuun lopussa.
Kari Salonen
Jukka Pasonen
Asentaja Markus Virtanen (vas.) liittää energianseurantalaitteen sähkökeskukseen.
Asentaja Markus Virtanen (vas.) liittää energianseurantalaitteen sähkökeskukseen.

Asuntojen sähkön ja lämmityksen säätöön kehitetään yhä älykkäämpiä säätöjärjestelmiä, jotka tuovat säästöä sekä asukkaille että kansantaloudelle.

Helpointa energian ohjaus on sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa.

Säästö perustuu siihen, että sähköä ostetaan suoraan Pohjoismaiden sähköpörssistä tuntihinnoilla. Sähkön käyttö ohjataan halvimpiin tunteihin, jotka tiedetään vuorokaudeksi etukäteen.

Säätöjärjestelmiä ovat kehittäneet muun muassa Nokian pohjalta perustettu There, Fortum ja Helen.

Kansainvälisesti katsoen Suomessa säätöjärjestelmät ovat kehityksen kärjessä.

Kotitalouksille käyttökelpoisten järjestelmien markkinoinnissa ehkä pisimmälle on päässyt Fortum, jonka Fiksu-järjestelmiä on asennettu jo tuhansia.

Fortumilla on neljä erilaista Fiksua. Tuorein niistä on Energianseuranta, jolla säädellään yösähkölämmitteisen vesivaraajan lämmitysajankohtaa omakotitaloissa. Laitteella pystyy seuraamaan sähkön reaaliaikaista kulutusta kotona ja säätämään laitteita puhelimen avulla.

Muut Fiksut on tarkoitettu varaavalle tai suoralle sähkölämmitykselle, öljylämpötaloille ja kesämökeille.

Energianseurantalaitteen ja sen asennuksen Fortum tarjoaa toistaiseksi omakotitaloille ilmaiseksi, muut järjestelmät ovat maksullisia.

Asukkaan lämmön ohjauksesta saama säästö riippuu eniten siitä, kuinka paljon on valmis joustamaan kodin lämpötiloissa esimerkiksi silloin, kun ei ole kotona tai nukkuu.

”Lämmityskuluissa säästää viisi prosenttia jokaista pudotettua lämpötila-astetta kohti”, tuotepäällikkö Juho Kurra Fortumilta kertoo.

Fiksu Energianseuranta sopii omakoti- ja paritaloihin, joissa on suorasähkölämmitys, erillinen vesivaraaja käyttövedelle ja yösähkö. Tällaisia asuntoja Suomessa on Kurran mukaan arviolta puoli miljoonaa.

Asukkaalle suositellaan Fortumin pörssihinnoiteltua sähkösopimusta. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja on yleensä halvimmillaan aamuyön tunteina ja kalleimmillaan kulutushuippujen aikaan aamulla ja iltapäivällä.

Energianseuranta-asiakkaat saavat toistaiseksi tutustumistarjouksena alennuksen sähkösopimuksen perusmaksusta, mikä säästää 48 euroa vuodessa.

Normaalisti vesivaraajaa lämmitetään yösähköllä, joka kytkeytyy päälle kello 22.

Sähkön hinta ei kuitenkaan ole yleensä vielä silloin edullisimmillaan, jonka vuoksi Fiksun ohjausyksikkö siirtää lämmityksen aloitusta esimerkiksi pari tuntia myöhempään ja katkoo lämmityksen yön halvoille tunneille.

Seurantajärjestelmän avulla näkee puhelimesta sähkön kulutuksen reaaliaikaisesti. Käyrästä näkee esimerkiksi hetken, kun sähkösauna kytkeytyy päälle. Kun samasta näytöstä näkee sähkön hinnan, voi kulutusta säätää hinnan mukaan, Kurra kertoo.

Fortumin kannattaa säädellä yösähköä, koska yhtiö hyötyy itse siitä, että sähkötehoa siirretään pois kulutushuipuista. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa siirrosta korvauksia sähköyhtiöille.

Asunnoissa, joissa on ilmalämpöpumppu, voidaan pumppua ohjata toimimaan yhdessä suorasähkön kanssa. Pumppua säädetään infrapunalla.

Säätölaite ohjaa ilmalämpöpumppua käyttäjän haluamalla tavalla.

Jos asunnosta ollaan pitkään poissa, lämpötilaa alennetaan tai tietyt huoneryhmät voidaan jättää kylmemmiksi.

Tällaisen Fiksu-järjestelmän hinta asennettuna on 1 200 euron paikkeilla ja palvelumaksu 9,90 euroa kuussa.

Öljylämmitys-Fiksu toimii siten, että se laskee öljyn ja sähkön hinnat ja siirtää vesikiertoisen lämmityksen toimimaan öljykattilan säiliössä olevan sähkövastuksen avulla, jos sähkön hinta painuu riittävän halvaksi. Järjestelmän hinta asennettuna on noin 850 euroa.

Maalämmön tai ilma-vesilämpöpumpun kanssa Fiksu-järjestelmät eivät toimi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit