Talous

Sangen Oy suunnittelee investointia mallastamoon Toholammilla

Yhtiö perustelee investointia erikoismaltaiden kovalla kysynnällä.
Pekka Fali
Tornion panimon johtaja Kaj Kostiander haluaa yhtiönsä raaka-aineen olevan suomalaista.

Torniossa olutpanimotoimintaa käynnistävä Sangen Oy on päättänyt osallistua kehityshankkeeseen, jossa kaavaillaan erikoismaltaiden tuotantoa Keski-Pohjanmaalla.

"Perusmaltaiden lisäksi panimoa kiinnostavat erikoismaltaat, kuten paahdetut väri- ja karamellimaltaat sekä harvinaisemmat gluteenittomat mallastuotteet, kuten hirssi ja tattari", luettelee Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander yhtiön tiedotteessa.

Kostianderin mukaan Tornion Panimolle on tärkeää, että maltaat on valmistettu Suomessa. "Maailman pohjoisin luomulagermallas ei kuulosta yhtään hullummalta."

Erikoismaltaita valmistava mallastamo rakennettaisiin Toholammille. Toholampi kuuluu vahvaan maanviljelyalueeseen, mutta alueella ei ole viljelty vielä esimerkiksi mallasohraa.

"Mallastamo nähdään erinomaisena mahdollisuutena alueen kilpailukyvyn parantamiselle sekä viljelijöille että koko elintarvikeketjuun osallistuville yrityksille", kertoo Esa Järvenoja Toholammin kehitys Oy:stä.

Myös viljelijät ovat yhtiön mukaan olleet kiinnostuneita ajatuksesta. Kiinnostusta kartoitettiin tilaisuudessa, joka järjestettiin kesällä Toholammilla.

Hanketta rahoittaa Leader-ryhmä Pirityiset ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Perinteisesti maltaita on käytetty entsyymi- ja tärkkelyslähteenä lähinnä oluen ja viskien valmistuksessa. Tänä päivänä maltaita ja mallasuutteita käytetään yhä enenevissä määrin myös elintarvikkeiden valmistuksessa.

Sovelluksia on kehitetty muun muassa leipomo-, pasta-, aamiais- ja välipalatuotteisiin sekä muihin terveystuotteisiin.

Itse hanke jakautuu kolmeen työpakettiin, jotka ovat mallastamon uudet pohjoiset raaka-aineet, jalostustekniikat sekä mallastamon teknistaloudellinen tarkastelu ja markkinatutkimus.

Hankkeessa kartoitetaan myös yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita mahdollisesti perustettavan uuden yrityksen osakkuudesta.

"Tässä on vielä paljon selvitettäviä asioita, mutta jos hankkeen teknistaloudelliset laskelmat osoittavat hankkeen olevan kannattava ja mallastus voidaan valmistaa kustannustehokkaasti, niin Sangen Oy on kiinnostunut yhteistyöstä ja mahdollisesta osakkuudesta yhtiössä", toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Mallastamon rakentamiseen on arvioitu vievän 11–14 kuukautta. Tuotanto alkaisi aikaisintaan syksyllä 2019.

Lue lisää

Viking Malt rakentaa Lahden Kujalaan uuden mallastamon

Golden Malt tuo viljelyyn gluteenittoman ohran – tuotevalikoimaan erikoismaltaiden rinnalle idätetyt jyvät

Finn Spring Oy pullottaa jopa 90 prosenttia kaikesta Suomen lähdevedestä – vienti on osoittautunut ongelmalliseksi vaikka tuotekehitys on toiminnan moottori

Lapin Kullan tarina jatkuu sittenkin – Tornion Panimo Oy palauttaa perinteisen reseptin valmistukseen