Islantilaiset tekivät hapatetusta maidosta brändäämällä superhitin: Mikä voisi olla Suomen skyr? - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Islantilaiset tekivät hapatetusta maidosta brändäämällä superhitin: Mikä voisi olla Suomen skyr?

Ruokahittejä on hankalaa ennustaa, mutta joillekin tuotteille on selvää tilausta.
Eija Mansikkamäki
Islannissa myytävissä rahkoissa on Islannin lippu ja teksti: alkuperäinen islantilainen resepti. Lisäksi kerrotaan, että rasvaa on vähän ja proteiinia paljon.

Jos islantilaiset ovat keksineet myydä rahkansa maailmalle, miksi emme mekin?

Skyrin markkinointiin on osattu paketoida sopivasti satujen saarten viikinkihistoriaa ja tarkoin varjeltua valmistustapaa. Tarinassa tuoksuu hitusen myös islantilaisten ja entisen isäntämaa Tanskan markkinointiosaaminen ja vientiraha.

Mutta mikä tuote Suomesta voisi valloittaa maailman? Maitokolmion markkinointipäällikkö Jouni Tiainen sanoo miettineensä samaa ja kertoo, että ”joitakin aihioita” on vireillä.

Hän huomauttaa kuitenkin, että maitotuotteiden vientiä haastaa lyhyehkö säilyvyysaika, joten toistaiseksi rahkaa on viety lähinnä Ruotsiin ja kauemmas sitten voita.

Finpron ruokavientiohjelman vetäjä Esa Wrang uskoo, että Suomestakin löytyy vientihittejä.

”Esimerkiksi leipäjuusto: omalaatuinen, suomalainen tuote, josta on erilaisten messujen maistatuksissa pidetty kovasti.”

”On vaikeaa tietää, mistä voisi tulla hittituote”, Valion johtaja Tuomas Salusjärvi sanoo. Hän vastaa Valiolla maidon arvon maksimoinnista.

”Koko ajan katsomme eteenpäin ja moni asia on harkinnassa. Pitää rakentaa suomalaista tarinaa. Viili on esimerkiksi hyvin tyypillinen suomalainen tuote”, Salusjärvi sanoo.

”Pitää muistaa, että esimerkiksi proteiinibuumi lähti Suomesta samoin kuin laktoosittomuus, joka on kovassa kasvussa maailmalla. Itse uskon, että sokerin ja suolan vähentäminen ovat seuraavia tärkeitä innovaatioita.”

Salusjärven mukaan jugurttien lisätystä sokerista on saatu karsittua kolmasosa pois maun muuttumatta. Sama on käynyt natriumia sisältävälle ruokasuolalle, jonka määrää on voitu vähentää tuntuvasti maito­suolan avulla. Näitä Valsa-tuotteita ovat esimerkiksi Oivariini, Oltermanni ja Polar.

Lue lisää

Islannin istuvalle presidentille murskavoitto vaaleissa

Islannissa havaittu useita maanjäristyksiä – Grimsvötn-tulivuori saattaa olla purkautumassa

Tanskassa löytyi turkistarhalta kahdelta minkiltä koronavirustartunta

Kreikka suivaantui Tanskalle piraatti-fetan myynnistä maailmalla