Talous

Pohjois-Karjalassa saatu sähköjä palautettua tuhansille – tilanne silti vaikea

Talous 29.12.2017

Pohjois-Savon Sähkössä arvioidaan Ylelle, että tilanne voi jälleen heikentyä yön aikana lumisateen vuoksi.


Sähkökatkoja on aiheuttanut tykkylumi, joka taivutti puiden runkoja ja oksia sähköjohdoille. Kaikkiaan korjausurakka saattaa sähköyhtiöiden arvioiden mukaan venyä ensi vuoden puolelle. LEHTIKUVA / JUKKA TÖYLI

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot piinaavat edelleen Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa sekä paikoin muulla Suomessa. Kello 18:n aikaan sähköttä oli koko maassa lähes 8 000 asiakasta. Näistä noin 7 000 oli PKS Sähkönsiirron alueella Pohjois-Karjalassa.

Päivän aikana sähköt on saatu palautettua yhtiön yli 5 500 asiakkaalle. Alkuillasta PKS Sähkönsiirrosta arvioitiin, että tulevan yön aikana katkojen määrä voi kuitenkin taas kasvaa huonon sään takia etenkin Tuusniemellä, Kaavilla, Juuassa, Nurmeksessa ja Valtimolla.

Sähkövikoja on Pohjois-Karjalassa korjaamassa noin 170 työntekijää. Oman väen lisäksi PKS Sähkönsiirto on hankkinut apua myös ulkopuolelta.

Korjaustöitä haittasi se, että helikoptereita ei saatu ilmaan huonon sään takia. Niitä olisi käytetty paitsi puiden raivaukseen myös vikojen paikallistamiseen.

Monitoimikoneita ollaan hankkimassa vielä lisää töihin, kertoi suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen alkuillasta.

Hankalimmilla alueilla joillakin asiakkailla sähkökatkos on kestänyt jo useita kymmeniä tunteja.

Tilanne ei ole edelleenkään ohi. Ilmatieteen laitos arvioi Ylelle, että ensi yönä Pohjois-Savoon saadaan lisää lunta. Esimerkiksi Rautavaaran ylävillä seuduilla on kylmempää ja sade tulee lumisempana. Pohjois-Karjalan puolella sään ennustetaan pysyvän plussan puolella.

Savon Voiman toimitusjohtaja Matti Ryhänen ennakoi, että pahimmillaan aamulla voi olla yli 10 000 taloutta vailla sähköä, jos lunta tulee runsaasti.

Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli. PKS Sähkönsiirto neuvookin asiakkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy osoitteesta www.pks.fi.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

PKS Sähkönsiirto muistuttaa, ettei johdoille kallistuneita puita saa poistaa omin voimin, vaan niistä on ilmoitettava sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi tai soitettava asiakaspalveluun 013 2663 100.

Vikatilannetta voi seurata myös Katkot-palvelusta osoitteesta katkot.pks.fi.

Tykkylumi häiritsee edelleen myös puhelinliikennettä. Hätänumeroon 112 kannattaa yrittää ottaa yhteyttä, vaikka puhelimen operaattori näyttäisi, ettei verkkoa olisi. Hätänumero nimittäin yhdistyy tarvittaessa muiden operaattoreiden kautta, mikäli oman operaattorin yhteydet ovat alhaalla, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Jos hätänumeroon ei saa yhteyttä Ilomantsin, Kiihtelysvaaran, Enon, Lieksan, Nurmeksen, Juuan tai Tuupovaaran alueilla, niin ihmisiä kehotetaan käymään paikallisilla paloasemilla, joissa on nostettu jatkuva valmius ainakin huomisaamuun asti.

Jos Uimaharjun alueella ei saa yhteyttä puhelimitse hätäkeskukseen, voi käydä tekemässä ilmoituksen Uimaharjun tehtaan portilla, josta saa hälytettyä pelastuslaitoksen avuksi, pelastuslaitos neuvoo.

Uutista on täydennetty 29.12. kello 19.37 ennusteella Pohjois-Savon aamun tilanteesta.

Ylen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit