Gallup: Suomalaiset eivät halua myydä Altiaa eivätkä muitakaan valtionyhtiöitä – erityisesti karsastetaan ulkomaista omistusta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Gallup: Suomalaiset eivät halua myydä Altiaa eivätkä muitakaan valtionyhtiöitä – erityisesti karsastetaan ulkomaista omistusta

Suomalaiset pitävät kiinni siitä, että valtionyhtiöt ovat kansallisomaisuutta.
Jukka Pasonen

Yli puolet suomalaisista haluaa säilyttää Altian valtionyhtiönä, Maaseudun Tulevaisuuden teettämä kysely kertoo.

Erityisen vahva on tahto säilyttää Altian omistus kotimaassa, ainakin enemmistö. Sen puolustajia on 73 prosenttia.

Altia valmistaa sekä tuo ja vie alkoholijuomia. Yritys on nykyisin kokonaan valtion omistama. Syksyllä nousi esille sen mahdollinen listautuminen pörssiin.

Eteläpohjalainen alkoholiyritys Pramia ilmoitti joulukuussa tehneensä Altiasta ostotarjouksen, tavoitteenaan pitää se kotimaisessa omistuksessa.

Valtion omistajaohjaus vastasi kuitenkin sen jälkeen, että pörssiin listautuminen on ainoa valmistelussa oleva vaihtoehto, koska siihen on eduskunnan lupa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan pohti tuolloin, voitaisiinko osa annista suunnata vain kotimaisille merkitsijöille.

Sama kotimaisen omistuksen tahto koskee kaikkia kyselyssä olleita valtionyhtiöitä, useita vielä voimakkaammin kuin Altiaa. Sellaisia olivat kyselyssä Posti, VR, Fortum ja Neste.

Kaikki valtionyhtiöt eivät olleet mukana kyselyssä. Mukana olleista yhdenkään omistusta kansa ei ole valmis päästämään ulkomaille.

Puoluekannatuksen mukaan valtionyhtiöt ovat rakkaimpia demareille ja keskustalaisille. Eniten valtionyhtiöiden lihoiksi panon henkeä on kokoomuslaisilla, vaikka heistäkin enemmistö puolustaa kotimaista omistusta.

Kantar TNS Gallup keräsi verkkopaneelissa 1 072 vastausta joulua edeltäneen viikonlopun ja alkuviikon aikana. Tulokset edustavat täysi-ikäisiä suomalaisia koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tuhannen vastaajan otoksessa virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Altia yhdistyy norjalaisen Arcuksen kanssa uudeksi väkevien alkoholijuomien yhtiöksi – Altian osakkeenomistajille 53,5 prosenttia omistuksesta

Laihialainen maanviljelijä: "Huippusadot on menetetty, sen voi sanoa varmasti"

Lännen Media: Omistajaohjausministeri Tuppurainen vaatii valtionyhtiöiltä pidättyvyyttä johdon palkitsemisessa

Kansa valitsee myös tulevan presidentin