Trump rysäytti yritysveron alas – nämä suomalaisyritykset hyötyvät siitä eniten - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Trump rysäytti yritysveron alas – nämä suomalaisyritykset hyötyvät siitä eniten

OP:n mukaan suurimpia hyötyjiä ovat yritykset, jotka valmistavat tuotteitaan Yhdysvalloissa.
Suhteellisesti suurimpia hyötyjiä ovat OP:n mukaan muun muassa nostolaitevalmistaja Konecranes. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Donald Trumpin verouudistus hyödyttää lukuisia Yhdysvalloissa toimivia suomalaisyrityksiä. OP:n arvion mukaan tällaisia yrityksiä on parikymmentä.

"Oleellista on se, että kuinka paljon yhtiöllä on toimintaa Yhdysvalloissa ja nimenomaan sellaista toimintaa, joka perustuu paikalliseen valmistukseen", kertoo OP:n osakestrategi Antti Saari.

Suhteellisesti suurimpia hyötyjiä ovat OP:n mukaan muun muassa nostolaitevalmistaja Konecranes, rakennus- ja ympäristötekniikkayhtiö Uponor ja lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec.

Suurin hyötyjä on Konecranes, jolla vaikutus nettotulokseen pitäisi olla noin 7 prosenttia, OP:n laskelmat kertovat.

"Ei se mitään massiivista ole, mutta sinällään positiiviset vaikutukset ovat näkyviä", Saari sanoo.

Uudistus pudotti vuoden alussa Yhdysvaltain yritysveron 35 prosentista 21 prosenttiin. Suomessa yhtiövero on 20 prosenttia ja Ruotsissa 22 prosenttia.

Saari pitää Yhdysvaltain 35 prosentin yritysverokantaa todella korkeana verrattuna mihin tahansa kehittyneeseen talouteen. Hänen mukaansa uusikaan verokanta ei ole poikkeuksellisen alhainen, mutta se on linjassa normaalitason kanssa.

Yritysvero vaikuttaa investointeihin, vaikka se ei ole ainoa tekijä investointipäätöksiä tehtäessä.

"Voisi sanoa, että yksi negatiivinen tekijä investointien tieltä on poistunut. Kyllä tämä varmaan kasvattaa yhtiöiden halukkuutta investoida Yhdysvaltoihin", Saari arvioi.

Yksi suurista hyötyjistä on Saaren mukaan konepajayhtiö Metso, jonka liikevaihto Yhdysvalloissa on 800–900 miljoonaa dollaria (670–750 miljoonaa euroa). Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2016 runsaat 2,5 miljardia euroa, eli Yhdysvaltain osuus on varsin merkittävä.

"Pidemmällä aikavälillä positiivisia vaikutuksia tulee sitä kautta, että (Yhdysvaltain) veroaste tulee lähemmäksi kansainvälisiä standardeja", sanoo Metson verojohtaja Jarno Siivola.

Hänen mukaansa houkutin yhdysvaltalaisille yrityksille näyttää tulosta maan ulkopuolella pieneni paljon, mikä voi lisätä verokilpailua muiden maiden taholta.

Lue lisää

Syyttäjät: Trumpin rikostutkinta ei rajoitu vain aikuisviihdetähden hyssyttelyrahoihin – presidentin yritysryppäässä epäillään olleen laajaa ja pitkittynyttä rikollista toimintaa

Microsoftin toimitusjohtaja keskusteli Trumpin kanssa – yhtiö jatkaa TikTok-kauppojen selvittelyä

Tiktok-sovellus mahdollisesti kieltoon Yhdysvalloissa – Trump: "Minulla on valtuus kieltää sovellus"

Liittovaltion joukot eivät poistu Portlandista ennekuin mielenosoitukset rauhoittuvat – Trump: "Ei ole meidän tehtävämme mennä tyhjentämään kaupungin katuja. Paikallisen poliisin pitäisi hoitaa se homma."