Talous

Trump rysäytti yritysveron alas – nämä suomalaisyritykset hyötyvät siitä eniten

OP:n mukaan suurimpia hyötyjiä ovat yritykset, jotka valmistavat tuotteitaan Yhdysvalloissa.
Suhteellisesti suurimpia hyötyjiä ovat OP:n mukaan muun muassa nostolaitevalmistaja Konecranes. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Donald Trumpin verouudistus hyödyttää lukuisia Yhdysvalloissa toimivia suomalaisyrityksiä. OP:n arvion mukaan tällaisia yrityksiä on parikymmentä.

"Oleellista on se, että kuinka paljon yhtiöllä on toimintaa Yhdysvalloissa ja nimenomaan sellaista toimintaa, joka perustuu paikalliseen valmistukseen", kertoo OP:n osakestrategi Antti Saari.

Suhteellisesti suurimpia hyötyjiä ovat OP:n mukaan muun muassa nostolaitevalmistaja Konecranes, rakennus- ja ympäristötekniikkayhtiö Uponor ja lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec.

Suurin hyötyjä on Konecranes, jolla vaikutus nettotulokseen pitäisi olla noin 7 prosenttia, OP:n laskelmat kertovat.

"Ei se mitään massiivista ole, mutta sinällään positiiviset vaikutukset ovat näkyviä", Saari sanoo.

Uudistus pudotti vuoden alussa Yhdysvaltain yritysveron 35 prosentista 21 prosenttiin. Suomessa yhtiövero on 20 prosenttia ja Ruotsissa 22 prosenttia.

Saari pitää Yhdysvaltain 35 prosentin yritysverokantaa todella korkeana verrattuna mihin tahansa kehittyneeseen talouteen. Hänen mukaansa uusikaan verokanta ei ole poikkeuksellisen alhainen, mutta se on linjassa normaalitason kanssa.

Yritysvero vaikuttaa investointeihin, vaikka se ei ole ainoa tekijä investointipäätöksiä tehtäessä.

"Voisi sanoa, että yksi negatiivinen tekijä investointien tieltä on poistunut. Kyllä tämä varmaan kasvattaa yhtiöiden halukkuutta investoida Yhdysvaltoihin", Saari arvioi.

Yksi suurista hyötyjistä on Saaren mukaan konepajayhtiö Metso, jonka liikevaihto Yhdysvalloissa on 800–900 miljoonaa dollaria (670–750 miljoonaa euroa). Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2016 runsaat 2,5 miljardia euroa, eli Yhdysvaltain osuus on varsin merkittävä.

"Pidemmällä aikavälillä positiivisia vaikutuksia tulee sitä kautta, että (Yhdysvaltain) veroaste tulee lähemmäksi kansainvälisiä standardeja", sanoo Metson verojohtaja Jarno Siivola.

Hänen mukaansa houkutin yhdysvaltalaisille yrityksille näyttää tulosta maan ulkopuolella pieneni paljon, mikä voi lisätä verokilpailua muiden maiden taholta.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Viljapörssin ralli kiihtyi, kotimaassa vedettiin viime viikolla henkeä

Lähteekö Esko Aho presidenttikisaan, entä mitä mieltä hän on Paavo Väyrysestä? "Kirjoittaessa tuli esille asioita, joita tämän ajan ihmiset eivät tiedä"

Esko Aho: Aiemmin sovitut palkankorotukset ja hallitusohjelman menolisäykset pitäisi perua – "Trumpin jatkokausi olisi huono asia Suomelle ja Euroopalle"

"Ehkä tein testin, ehkä en", Trump väisteli kysymyksiä koronatestistään, valkoisesta ylivallasta ja QAnonista – Biden puhui politiikkaa