Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Novita luopui täyssuomalaisesta villalangasta

Uutuuslangassa 30 prosenttia villasta on kotimaista. Se kiertää Kouvolan tehtaalle Englannin kautta.
Jaana Kankaanpää
Novitan Suomivilla jäi historiaan.

Kolmisen vuotta sitten Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen kertoi Maaseudun Tulevaisuudessa tyytyväisenä, että yritys oli lopulta, 40 vuoden tauon jälkeen, päässyt kehräämään täyssuomalaista villalankaa. Nyt tilanne muuttuu taas, sillä kokonaan kotimainen lanka on juuri poistunut yrityksen valikoimasta.

Syitä on monia: kotimaisen villan heikko saatavuus ja hinta sekä kuluttajien toiveet, Pohjoismaiden suurinta käsityölankojen valmistajaa johtava Yrjö-Koskinen kertoo.

Hän suhtautuu kotimaiseen villaan edelleen intohimoisesti: "Se on pehmeää, kiiltävää ja aika pitkäkuituista sekä käytössä todella lämmintä."

Kuluttajat kuitenkin haluavat, että villalangassa on mukana kestävyyttä lisäävää polyamidia, Yrjö-Koskinen selittää. "Lankaa käytetään eniten sukkien tekoon, ja niissä kestävyys on tärkeää."

"Ja kuluttaja on kuningatar", toimitusjohtaja korostaa.

Yksi vaihtoehto olisi ollut lisätä täyskotimaiseen Suomi-lankaan neljännes polyamidia. Siihen ei kuitenkaan päädytty saatavuusongelmien takia.

"Kotimaisen villan saatavuus isoina määrinä on heikko", Yrjö-Koskinen kertoo. Myös sen hinta on ulkomaista korkeampi.

Kotimaisesta ei suinkaan luovuta yrityksessä kokonaan. Viime vuoden lopulla Novita toi markkinoille 7 veljestä Pohjola -sarjan, jonka villasta 30 prosenttia on suomenlampaan villaa. Loppu on englantilaista villaa.

Se on perheyrityksen 90-vuotisjuhlalanka, jolle Yrjö-Koskinen odottaa melkoista menestystä.

Hänen mukaansa suomalaisen ja englantilaisen villan ominaisuudet täydentävät hyvin toisiaan.

"Englantilainen villa on kestävää ja kiharaa, jolloin työstä tulee kuohkea."

Novitan kehräämössä Kouvolan Korialla valmistetaan ja värjätään noin miljoona kiloa lankaa eli kymmenen miljoonaa lankakerää vuodessa.

Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, kaikki suomalainen villa tulee Novitan tehtaalle Englannin kautta.

"Suomenlampaan villa kerätään Suomessa mutta pestään Englannissa", Yrjö-Koskinen sanoo. "Suomessa ei ole riittävän isoa pesulaitosta."

Novita on tarkka raaka-aineensa alkuperästä. Yrjö-Koskinen korostaa, että kaikki villa tulee EU:sta ja lähialueelta.

Kuluttajia alkuperä kiinnostaa, hän kertoo. Erityisesti asia on noussut esiin takavuosien niin sanotun mulesing-kohun jälkeen.

Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa. Syntyvä arpikudos vähentää loiskärpästen munimista alueelle. Menetelmää käytetään etenkin merinovillan tuotannossa Australiassa. EU:ssa sitä ei käytetä.

Novitakin käyttää merinovillaa esimerkiksi vauvalangoissaan. Se on peräisin EU:sta.

Suomalaisella villalla on merinovillaan verrattavia vahvuuksia, Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen sanoo. "Sitä ei kuitenkaan ole saatu markkinoilla brändättyä irti perusvillasta."

Muutama vuosi sitten markkinatilanne oli Leinosen mukaan niin hankala, että villa ei välillä mennyt kaupaksi millään hinnalla. Sitten tilanne parani, kun Uudessa-Seelannissa oli vaikea vuosi.

"Nyt on palattu 3–5 vuoden takaiseen tilanteeseen." Hyvä villa menee kaupaksi, mutta sillä ei tahdo saada kerintäkustannuksia peittoon, hän täsmentää.

Pirtin Kehräämö maksaa villasta laadusta riippuen 0,50–2,5 euroa kilolta.

"Itse olen saanut aika rutiinisti 1,5 euroa kilolta", Leinonen kertoo. "Villaa tulee vajaa kaksi kiloa per uuhi ja keritsijä ottaa 3,5 euroa per eläin."

"Jos olet tosi tarkka kerintäajan kanssa, heität kaiken huonon villan armotta pois ja pystyt itse myymään tuotteesi tavalla tai toisella, silloin saat työlle palkan. Mutta jos ei ole erityistä osaamista tai muuta intohimoa, villalla on tosi vaikea tehdä bisnestä", Leinonen sanoo.

Lue myös: Suomalaistakin lankaa saa vielä – Pirtin Kehräämö ei valita villapulaa

Lue lisää

Islantilaisvillapaitojen suursuosion myötä yhä useampi neuloja on löytänyt kotimaisen villan – Suomalaisneuleet-ryhmä on kasvanut tänä vuonna yli tuhannella seuraajalla

Kansatieteilijä ryhtyi neulomaan Kalevalan runoja – "Lankaa hypistellessä voi tulla esimerkiksi vahva olo, että tästä täytyy neuloa hiiden hirvi"

Maailman pisimmän villan ennätys kasvoi sentillä – pakomatkalla ennätysvillan kasvattanut lammas ei päädy makkaraksi

Tunnettu design-yritys innostui suomalaisesta villasta – ensimmäiset tuotteet kotimaisesta raaka-aineesta markkinoille tänä vuonna