Talous

Postin kuitattavia lähetyksiä ei pian enää saa maksutta kotiin: "Asiakkaita palvellaan tasapuolisesti"

Uudistus koskee kaikkia kuitattavia lähetyksiä, jotka on aiemmin toimitettu maksutta.
Jaana Kankaanpää
Nevalainen korostaa, että palvelu säilyy jatkossakin, vaikka se muuttuukin maksulliseksi.

Posti muuttaa kuitattavien lähetysten kotiinkuljetuksen maksulliseksi myös haja-asutusalueilla helmikuun alusta alkaen.

Uudistus koskee kaikkia kuitattavia lähetyksiä, jotka on aiemmin toimitettu maksutta. Helmikuun alusta alkaen kuitattavat lähetykset voi kuitata ja noutaa maksutta Postin toimipisteestä.

Postin pakettipalveluiden tuotekehityksestä ja tuotehallinnasta vastaava johtaja Kati Nevalainen korostaa, että myös jatkossa asiakas saa lähetykselleen kotiinkuljetuksen, mutta siitä pitää vain maksaa.

Nevalaisen mukaan palveluun on suhtauduttu aiemmin hieman hämmentyneesti. Tämä on johtunut siitä, että maksuton kotiinkuljetus on koskenut vain osaa haja-asutusalueista. Esimerkiksi Turun seutu ja jotkin muut suuret kaupungit ovat olleet maksuttoman kotiinkuljetuspalvelun ulkopuolella.

Toisaalta palvelu on ollut epäselvä lähettäjän näkökulmasta, sillä hän ei ole aina tiennyt kannattaako valita paketti toimitettavaksi kotiin vai noudettavaksi Postin palvelupisteestä. Joillain alueilla paketti on nimittäin toimitettu kotiin aiemmin siitä huolimatta, että se olisi valittu noudettavaksi.

"Tässä tosiaan selkiytetään tätä toimintatapaa ja asiakkaita palvellaan tasapuolisesti riippumatta vastaanottajan asuinpaikasta", Nevalainen huomauttaa.

Nevalainen korostaa, että palvelu säilyy jatkossakin, vaikka se muuttuukin maksulliseksi.

"Ei tässä sen takia aiheudu hankaluutta, ettei palvelu olisi saatavilla", hän muistuttaa.

Postin kotiinkuljetus maksaa helmikuun alusta 11 euroa. Samaan hintaan voi postittaa korkeintaan viisi eri lähetystä.

"Jos on hyvin aktiivinen verkkokauppa-asiakas ja tilaa useita paketteja kerralla, kotiinkuljetuksen hintahan on hyvin kohtuullinen", Nevalainen huomauttaa.

Posti kuljetti viime vuonna maksuttoman kotiinkuljetuksensa piirissä johtajan mukaan noin 6000 lähetystä koko Suomen alueella. Määrä on kohtuullisen pieni silloin, jos sitä vertaa 37 miljoonaan pakettiin tai 15 muuhun kirjeeseen. Siitä Postilla ei oie tietoa, miten monta lähetystä kuljetettiin keskimäärin asiakasta kohden.

Noutomerkkipalvelu valmiiksi maksettujen lähetysten postittamiseen oman postilaatikon kautta säilyy maksuttomana. Noutomerkkiä käyttämällä voi postittaa kirjeitä, kortteja ja Helposti-koodilla varustettuja paketteja omasta postilaatikosta.

Myös yli 75-vuotiaiden ja liikuntaesteisten veloitukseton Lähilaatikko-palvelu säilyy ennallaan. Lähetykset voidaan jakaa esimerkiksi kotioven postiluukkuun tai sisäänkäynnin vieressä olevaan postilaatikkoon.

Lue lisää