Talous

Metsä Groupin tietomurtoepäily poliisin tutkintaan – KRP epäilee törkeää tietomurtoa

Talous 10.01.2018

Laissa törkeäksi tietomurroksi määritellään tietomurto, joka on tehty joko erityisen suunnitelmallisesti tai osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.


Metsä Group julkaisi eilen tulostietojaan etuajassa, koska se epäili joutuneensa tietomurron kohteeksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Keskusrikospoliisi tutkii Metsä Groupiin kohdistunutta epäiltyä tietomurtoa. Asiaa tutkitaan törkeänä tietomurtona, kertoo rikosylikomisario ja kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Timo Piiroinen STT:lle.

"Se on katsottu tässä vaiheessa niin vakavaksi asiaksi, että on tämä törkeä tekomuoto valittu."

Laissa törkeäksi tietomurroksi määritellään tietomurto, joka on tehty joko erityisen suunnitelmallisesti tai osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Piiroisen mukaan nimike voi kuitenkin vielä muuttua tutkinnan edetessä.

Metsä Group julkaisi eilen tulostietojaan etuajassa, koska se epäili joutuneensa tietomurron kohteeksi. KRP:n mukaan yhtiö teki asiasta rikosilmoituksen tänään.

Piiroinen ei kommentoi sitä, mikä viittaa siihen, että epäilty teko olisi tahallista ja rikollista toimintaa.

"En pysty avaamaan teonkuvausta sen enempää, koska tutkinta on ihan alkuvaiheessa ja tutkinnalliset syyt estävät asian syvällisempää käsittelyä tässä vaiheessa."

Piiroisen mukaan Metsä Groupilla ja poliisilla on tarkempi käsitys tapahtumista, mutta sitä ei julkisuuteen kerrota.

"Asian tutkinta on alkuvaiheessa, joten en voi vielä sanoa, tiedämmekö me kaikkea. Todennäköisesti emme tiedä."

Metsä Groupin talousjohtajan Vesa-Pekka Takalan mukaan yhtiö halusi eilen julkistaa tiedot etuajassa mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi. Yhtiö ei turvallisuussyistä kommentoinut tietomurtoepäilyn yksityiskohtia.

Yhtiön piti alun perin julkaista loka-joulukuun tulostiedot vasta helmikuun alkupuolella.

"Kun meillä kerran oli tällainen epäily, niin halusimme pelata varman päälle", Takala sanoi STT:lle tiistaina.

Takala ei turvallisuussyistä kommentoinut tietomurtoepäilyn yksityiskohtia. Myöhemmin tiistaina Metsä Group kertoi Twitterissä, että yhtiössä valmistellaan parhaillaan tutkintapyyntöä tapaukseen liittyen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit