Talous

Kotimaisesta koiranruuasta tuli hitti – Dagsmark Petfoodin puolivuotias tehdas laajentaa jo tuotantoaan

Johannes Tervo

Puhtaat kotimaiset raaka-aineet, kaura, kala, peruna, sika, pellava ja metsämarjat – näistä on kunnon koirannappulat tehty. Näin uskotaan puoli vuotta sitten käynnistyneessä Suomen ainoassa koirien kuivamuonatehtaassa.

"Monella on kynnys lähteä lemmikkien kuivamuonamarkkinoille, joka on todella kilpailtu ala. Uskomme kuitenkin, että tässä on pieni siivu otettavissa ainoana kotimaisena toimijana", sanoo Dagsmark Petfood Oy:n toimitusjohtaja Laura Strömberg.

Yhtiön perustajien idea kotimaisesta kuivamuonasta syntyi kesällä 2016. Jos ihmiset haluavat suosia kotimaista ruokaa omalla lautasellaan, miksi markkinoilla ei ole yhtään suomalaista koirien nappulamerkkiä? Koiria on Suomessa Kennelliiton viimeisimmän tilaston mukaan 800 000 ja niistä valtaosa syö nappuloita – ulkomailta tuotuja nappuloita. Lemmikkibisnes on Suomessa satojen miljoonien eurojen markkina.

Uskomme, että tässä on pieni siivu otettavissa ainoana kotimaisena toimijana.
Lemmikkien kuivamuonamarkkinoilla jyräävät kansainväliset jättivalmistajat. Dagsmark Petfood haastaa isot kilpailijansa suomalaisilla raaka-aineilla. "Esimerkiksi pellava ja marjat ovat todellista suomalaista superfoodia", Laura Strömberg sanoo.

Viime elokuussa tuotantolinja pantiin pystyyn kristiinankaupunkilaiseen Dagsmarkin maalaiskylään, entisen perunalastutehtaan tiloihin. Seudulla viljellään runsaasti perunaa ja myös kotimaisia lihajauheita ja viljoja on läheltä saatavilla. Kalajauhe tulee Varsinais-Suomesta Kasnäsista.

Vapaa teollisuuskiinteistö löytyi yhden osakkaan, kristiinankaupunkilaisen perunayrittäjän Börje Norrgårdin kautta.

"Se meni hyvin: täältä saimme raaka-aineita ja tuotantokoneita", Strömberg kertoo.

Koiranruokatehdas sopii perunakylään hyvin. Naapurissa tehdään pihan toisella puolella Riitan Herkun mehuja ja seuraavalla tontilla kasvatetaan puuntaimia Mellanå Plantin taimitarhalla.

Automaattisekoittaja on nappulatehtaan isoimpia laitteita. Sen on valmistanut Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella toimiva JPT Industria. Dagsmarkin tehdastiloissa toimi aiemmin Estrellan perunalastutehdas.

Tehdas käynnistettiin omistajien omilla ja lainarahoilla sekä elykeskuksen pienen hankkeen avulla.

"Olemme hankkineet laitteet käytettyinä, joten pääsimme vauhtiin ilman kohtuuttomia investointikustannuksia", Strömberg kertoo.

"Huomaisimme kuitenkin nopeasti, että jos haluamme kasvaa ja kehittää uskottavan tuoteperheen, on investoitava lisää."

Yritys ryhtyi syksyllä keräämään rahoitusta investointeja varten. Konsepti vakuutti useita sijoittajia. Mukaan lähti muun muassa peliyhtiöistä tunnetuksi tullut Peter Vesterbacka. Rahaa kertyi 600 000 euroa.

"Voimme hankkia tehokkaammat koneet, tuoda markkinoille uusia tuotteita ja tehdä brändityötä", Strömberg luettelee.

"Uusilla sijoittajilla on paljon annettavaa myös operatiiviseen toimintaan", hän kiittelee.

Ihan maailmanmaineessa pieni Dagsmarkin kylä ei vielä ole: Strömberg kertoo, että eteläsuomalaiset sijoittajat aluksi hieman kyselivät, mikä ja missä on Dagsmark ja miksi tehdas on sellaisessa paikassa.

Vaikka tehdas on Pohjanmaalla, yrityksen hallintoa ja myyntiä hoitava väki työskentelee pääosin muualla, Helsingissä ja Turussa. Strömberg itse hoitaa töitä Turusta.

Nappulataikina tehdään kuiva-aineista. Tällaiselta näyttää sikajauho, esittelee Laura Strömberg. Maaliskuussa kauppoihin saapuva Savo-nappula tulee olemaan kanapohjainen. Uusia tuotteita maistelee testiryhmällinen hännänheiluttajia. Strömbergillä on itsellään neljä koiraa.

Tästä vuodesta on tulossa koiranruokayhtiölle varsin vauhdikas. Häme-perusnappulan rinnalle tulee maaliskuussa kanapohjainen Savo-nappula ja syksyllä viljaton Lappi sekä kaikista tuotteista pienempi nappulakoko. Kissanruokia selvitetään, samoin pentu-, seniori- ja sporttiruokia.

"Tulemme myös herkkupalapuolelle tänä vuonna."

Uuden kuivamuonan valmistajalta on kyselty, pystyisivätkö he hyödyntämään myös harvinaisempia raaka-aineita, kuten vuohen tai lampaan lihaa. Niille kaivattaisiin käyttökohteita. Valitettavasti ainakaan toistaiseksi tällaisia erikoisuuksia ei voida nappuloihin käyttää.

"Raaka-ainetta pitää olla paljon ja näissä ei volyymi riitä kuivamuonavalmistukseen tarvittaviin määriin", Strömberg sanoo.

Tuoreita aineksia tehtaalla ei käytetä lainkaan, vaan kaikki raaka-aineet ovat jauhojen muodossa. Ainekset sekoitetaan isossa sekoittajassa, joka valmistaa reseptin mukaisen taikinan. Siitä puserretaan pötköä tuotantolinjalle, jonka jälkeen taikina paloitellaan ja paistetaan. Lopuksi nappulat vielä kuivataan ennen pakkaamista säkkeihin.

Kotimaisuuden ohella yhtiön perustajilla oli etukäteen toinenkin tärkeä periaate.

"Tiesimme heti, että haluamme ruokakauppaan. Näin saamme jakelupeiton nopeasti kattavaksi."

Tuotteet kiinnostivat kaupparyhmiä, ja Häme-nappuloita myyvät muun muassa K-, S-, Halpa-Halli ja Hankkija -ketjujen myymälät. Jälleenmyyjiä on yli tuhat liikettä.

Yhtiö tähyilee myös vientimarkkinoille.

"S-ryhmän kautta meillä on mahdollisuus päästä venäläisiin kauppoihin. Siellä on 16 miljoonaa koiraa."

Jutun kolmannen kuvan kuvatekstiä korjattu 11.1.2018 klo 8.15: Kuvassa näkyvä sekoittaja on vuokrattu, joten se ei kuulu tehdasinvestointeihin.

Koiranruokatehtaan näkymät ovat Laura Strömbergin mukaan valoisat. Yritys työllistää nyt kymmenen henkilöä. "Alku on mennyt vähintään sen mukaisesti, mitä olimme ajatelleet."
Lue lisää

MTK haastaa kunnat ja kaupungit tarjoamaan kotimaista ruokaa – peltorahastot kuumensivat tunnelman valtuuskunnan yleiskeskustelussa: "Ollaan viljelijät tiukkana"

Pula mallasohrasta näkyy nyt teollisuudessa – kotimainen panimokonserni joutunee pian lisäämään ulkomaista viljaa olutsammioon

Kristiinankaupungin kivihiiltä ja öljyä käyttäneen voimalaitoksen viimeinen kattila räjäytettiin

Kummituskävelyt tarjoavat samassa paketissa jännitystä ja historiaa – mutta mikä ero on aaveella, haamulla ja kummituksella?