Talous

Lämpöpumppuja myytiin viime vuonna 62 000 kappaletta – Lämpöpumppujen kokonaismäärä lähenee miljoonaa

Talous 13.01.2018

Vain maalämpöpumppujen myyntimäärät laskivat, mutta niillä toimitettujen järjestelmien koot kasvoivat, kertoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys.


Markku Vuorikari
Lämpöpumppujen kauppa kävi viime vuonna vilkkaana.

Lämpöpumppujen kappalemääräinen ja euromääräinen myynti kasvoi viime vuonna, tiedottaa Suomen Lämpöpumppuyhdistys.

Yhdistyksen keräämien tilastojen mukaan lämpöpumppuja myytiin viime vuonna 62 000 kappaletta. Määrä on runsaat kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ilmalämpöpumppujen myynti oli 47 000, maalämpöpumppujen 8 000, ilma-vesilämpöpumppujen 4 000 ja poistoilmalämpöpumppujen 3 000 kappaletta.

Maalämpöä lukuun ottamatta kappalemäärät kasvoivat edellisestä vuodesta. Maalämmön kappalemäärät laskivat viitisen prosenttia, mutta toimitettujen järjestelmien koot kasvoivat huomattavasti.

"Oman lisänsä maalämpöpumppujen eurokasvuun toi invertterisäätöisten maalämpöpumppujen läpilyönti viime vuonna", kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistyksestä.

Vuonna 2017 asennettujen lämpöpumppujen lämpöteho oli 500 megawattia.

"Suomeen on asennettu nyt yli 800 000 lämpöpumppua ja ne tuottavat uusiutuvaa energiaa vuosittain 6-7 terawattituntia. Huomionarvoista on, että tämän valtavan investoinnin ympäristöön ja ilmastomuutoksen torjumiseen ovat tehneet pääasiassa talojen omistajat omilla rahoillaan", yhdistys toteaa.

Sen mukaan pientalojen uudisrakentajista yli 70 prosenttia päätyy lämpöpumppuratkaisuun, useimmiten maalämpöön tai poistoilmalämpöpumppuun. Noin 5 000 öljykattilaa vaihdetaan vuosittain maalämpöön.

Ilmalämpöpumppuja asennetaan tavallisimmin suorasähkölämmitteisiin taloihin.

Yhdistys vakuuttaa, että lisääntyvälle lämpöpumppumäärälle riittää tulevaisuudessakin sähköä.

"Lämpöpumput vähentävät kokonaissähköenergian ja tehon tarvetta", Hirvonen sanoo.

Yhdistyksen Gaia Oy:llä teettämän selvityksen mukaan lämpöpumppuja asennetaan sähkö-, öljy- ja kaukolämmitteisiin taloihin.

"Aina kun laitetaan yhteen sähkölämmitteiseen taloon täystehoinen maalämpöpumppu, voidaan kaksi öljy- tai kaukolämmitteistä taloa lämmittää säästyneellä teholla ja energialla", Hirvonen selittää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit