Talous

Suomalaiset pelastivat viime vuonna 86 000 kiloa ruokaa ruotsalaisesta verkkokaupasta – hävikkiruuan ostaminen säästää ilmastoa

Verkkokauppa Matsmart myy ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys on umpeutunut.
Matsmart
Matsmartin valikoimissa on eri maiden markkinoille valmistettua kuivaruokaa, jonka parasta ennen päiväys on lähellä tai umpeutunut.

Hävikkiruokaa myyvän verkkokaupan Matsmartin suomalaisasiakkaat pelastivat viime vuonna 86 000 kiloa elintarvikkeita, jotka olisivat päätyneet muutoin roskiin. Ostoista kertyi 132 000 kilon hiilidioksidipäästöt, mikä vastaa keskimäärin 18 suomalaisen vuotuisia päästöjä.

Ruotsalainen Matsmart aloitti toimintansa Suomessa viime kesäkuussa. Suomalaisille tuttuja tuotemerkkejä verkkokaupan valikoimissa ovat muun muassa Fazer, Leader, Finn Crisps, Auran, Unilever, Cloetta, Orkla ja Dr. Oetker.

Verkkokauppa myy valmistajien ja kauppojen päivittäistavaratuotteita, joissa on parasta ennen päiväys lähellä tai umpeutunut.

Joka kolmas suomalainen heittää ruokaa pois, jos tuotteen parasta ennen -päiväys on mennyt. Asia selviää Matsmartin Kantar TNS:llä teettämästä kyselystä, johon vastasi 500 suomalaista marraskuussa.

Epätietoisuus päiväysmerkinnöistä lienee yksi syy siihen, miksi ruokaa heitetään pois. Parasta ennen -päiväys on kuitenkin vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin valmistushetkellä. Usein ruokaa voi syödä vielä viikkojen, kuukausien ja jopa vuosi sen jälkeen, kun parasta ennen -päiväys on mennyt ohi.

Lue myös:

Norjalaismeijeri keksi nerokkaan keinon vähentää hävikkiä –laittaa pakkausmerkinnät uusiksi

Lue lisää

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Ruokavienti ottaa askeleen

Mitä eroa on viimeisellä käyttöpäivällä ja parasta ennen -päiväyksellä? Vain hieman yli puolet suomalaisista tietää vastauksen

Mitä yhteistä on ravintola-annoksella, tuorepuristetulla mehulla ja biokaasulla? Kaikki nämä saattavat olla valmistettuja hävikkielintarvikkeista