Talous

VR kuljetti puuta tammikuussa ennätysmäärän

VR Groupin liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat kaikilla liikealueilla, matkustaja- ja tavaraliikenteessä sekä radanrakentamisessa, toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo.
Kari Salonen
VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin mukaan konsernin liikevaihto nousi viime vuonna yli viisi prosenttia usean vuoden alenemisen jälkeen.

VR Transpoint kuljetti puuta tammikuussa rautateitse ennätyksellisesti yli miljoona kuutiometriä, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Kasvuun vaikuttivat sekä lisääntynyt metsäteollisuuden tuotanto että syksyn kelirikko. Kun syksyllä puuta ei saatu pois metsästä, tammikuun pakkaset saivat puun liikkeelle.

Myös Venäjän kelirikko syksyllä lisäsi kotimaan puunkuljetuksia.

Junakuljetuksia lisää myös kuljetusmatkojen pidentyminen esimerkiksi Kainuusta puun kasvaneen käytön vuoksi. VR hoitaa osan Äänekosken suuren biotuotetehtaan kuljetuksista.

VR:n liikevaihto kasvoi viime vuonna yli viisi prosenttia ja myös liikevoitto parani.

"Tulos sekä liikevaihto paranivat kaikilla VR:n liiketoiminta-alueilla, tavara- ja matkustajaliikenteessä sekä ratojen ja muun infan rakentamisessa."

Janssonin mukaan parannus perustuu VR:n oman toiminnan tehostamiseen, yleisen taloustilanteen parantumiseen Suomessa sekä Venäjän tavaraliikenteen kasvuun.

"Kotimaan tavaraliikenne kasvoi toista vuotta peräjälkeen noin viiden prosentin vauhtia ja idän liikenne on liki kymmenen prosentin kasvussa."

"VR Track eli ratojen rakennus ja kunnossapito on ollut mahtava menestys vuoden 2016 notkahduksen jälkeen. Ruotsin ongelmista on päästy eroon ja tänä vuonna ollaan mukana Tampereen ja Helsingin raitiotiehankkeissa."

Matkustajakaukoliikenne Suomessa kasvoi kahdeksan prosenttia viime vuonna ja esimerkiksi Helsinki–Oulu-välillä lähes puolet.

VR alensi hintoja, mikä nosti matkustusmäärää ja sen jälkeen on pystytty lisäämään vuoroja. Kaukoliikenteeseen lisättiin viime vuoden aikana 65 viikoittaista vuoroa ja tänä vuonna 62.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

VR hankki 300 miljoonalla vetureita, joita ei ole saanut käyttää matkustajaliikenteessä – nyt lupa saattaa olla heltiämässä

Junaliikenteen tarjonta lisääntyy maakunnissa – luvassa 34 lisävuoroa

Elinkeinoministeri Lintilä: Radoilla ei enää pärjätä ilman kunnostusta