Mielipide: Kevitsan kaivos ei tuonut Sodankylään työtä eikä veroeuroja – "Tehotappaja muille työpaikoille" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Mielipide: Kevitsan kaivos ei tuonut Sodankylään työtä eikä veroeuroja – "Tehotappaja muille työpaikoille"

Kaivos ei ole tuonut juurikaan verotuloja tai lisää työpaikkoja, Veikko Vuontisjärvi kertoo MT:n mielipidekirjoituksessaan.
Kari Lindholm
Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos Sodankylässä on toiminut vuodesta 2012.

Monet kunnat haaveilevat uusien kaivoksien tuomista runsaista verotuloista.

Tietokirjailija Veikko Vuontisjärven mukaan Sodankylän Kevitsan kaivos antaa kuitenkin varoittavan esimerkin tyhjistä toiveista. Vuontisjärvi kirjoitti asiasta MT:n mielipidesivulle maanantaina.

Kaivoksen piti tuoda lisää työpaikkoja, mutta Sodankylän työpaikat ovatkin vähentyneet vuosi vuodelta.

"Ryminällä aloittava kaivos ei rekrytoi väkeä kortistosta, vaan työelämästä. Se on tehotappaja muille työpaikoille", Vuontisjärvi päättelee.

Sodankylän verotulot ovat kyllä nousseet, mutta kirjoittajan mukaan nousu johtuu kunnan veroäyrin nostosta sekä palkkatason noususta, joka vastaa yleistä palkkakehitystä.

Kaivoksen toimitusjohtaja maksaa veronsa ulkomaille, Vuontisjärvi huomauttaa. Samoin monet työntekijät ovat kirjoilla muualla kuin kaivospaikkakunnalla. Tähän kannustaa työvuorojärjestelmä, jossa pitkiä työpäiviä seuraa pitkä vapaapäivien jakso.

Kiinteistö- ja yhteisöveroakaan ei tule toivottua määrää.

"Kiinteistöveroa kaivokselta Ruralia-instituutin tutkimus lupasi 3,2 miljoonaa, tuli 0,6 miljoonaa. Yhteisöveroa piti tulla 5,1 miljoonaa, ei ole tullut euroakaan."

"Herää kysymys: oliko Kevitsa-tutkimuksessa kyseessäkin tutkimus-nimikkeellä tehostettu valeuutisointi – rämäkkä mainostyö ulkomaisten kaivosyhtiöiden yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden/bisneksen edistämiseksi?", kirjoittaja kysyy.

Lue koko kirjoitus:

Kaivoshuuman arkea

Lue lisää

Kaivoslaki ja yritystukien järjettömyys

Kevitsan kaivoksella Sodankylässä sammutettiin maanalainen tulipalo – pitkät savusukellukset vaikeuttivat sammutusta

Myös kaivoksiin syntyi kikytön työehtosopimus

Sandvik aloittaa yt-neuvottelut – Suomessa voi vähentyä 50 henkilötyövuotta