Talous

Särkeä ja olutmäskiä käyttävät yritykset sekä hävikkiruokaravintola palkitaan Fiksu arki -kisassa

Talous 26.01.2018

Kestäviä arjen ratkaisuja edustavat myös asuntojen energiatehokkuuden mittaus, tavaroiden ja autojen yhteiskäyttöpalvelut sekä kimppakyyditys. Seitsemän kymmenestä palkittavasta on pääkaupunkiseudulta.


Petteri Kivimäki
Järki Särjen yrittäjä Marja Komppa esiteltiin MT:n 100 biotalousideaa -juttusarjassa toissa syksynä. Komppa-Seppälän tilalla Korpilahdella jalostetaan särkeä ja tuotetaan myös luomuhunajaa.

Perjantaina illansuussa kymmenen yritystä palkitaan kestävistä arjen ratkaisuista Sitran järjestämässä Fiksu arki -kilpailussa.

Asumisen sarjassa palkittaan energiatehokkuuskonsultointia tarjoava Green Coal Mining ja Jaaxx Oy:n tavaroiden yhteiskäyttöpalvelu Liiteri.net. Liikkumisen sarjassa parhaiksi valikoituivat Tecinspire Oy:n App2Day -kalenterisovellus, joka helpottaa kimppakyytien sopimista sekä autojen vertaisvuokrauspalvelu Shareit Blox Car.

Ruoka-sarjan parhaita oli kolme: Järki Särki valmistaa Korpilahdella kalasäilykkeitä särjestä, helsinkiläinen katuruokayritys Idealgrain käyttää ruoissaan oluttuotannon mäskiä ja niin ikään pääkaupungissa toimiva ravintola Loop käyttää hyväksi hävikkiin päätyviä raaka-aineita.

Kolme muuta palkittua ovat sovelluksia: CosmEthics kertoo kosmetiikkatuotteiden koostumuksen ja auttaa välttämään mikromuovia, Goordt mahdollistaa tavaroiden joustavan vuokraamisen ja Work Ahead kertoo, minkälaisissa työoloissa yritysten tuotteita valmistetaan ihmisoikeuksien näkökulmasta arvioiden.

Sitran ensimmäistä kertaa järjestämä Fiksu arki -yrityskilpailu etsi kiertotalouteen uusia palveluja, jotka auttavat kuluttajia parantamaan arkensa kestävyyttä. Lähes 70 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy asumisesta, liikkumisesta ja muusta kansalaisten kuluttamisesta.

Kilpailuun tuli 87 ehdokasta loka–joulukuussa. Kilpailua kuvataan tiedotteessa korkeatasoiseksi, minkä vuoksi kiertotaloutta ja kestävyyttä painottavista yrityksistä koostuva tuomaristo päätyi palkitsemaan peräti kymmenen parasta.

Palkituista muut paitsi Korpilahdella toimiva Järki Särki, joensuulainen Green Coal Mining ja oululainen Tecinspire toimivat pääkaupunkiseudulla.

"Kestävästä kuluttamisesta on tulossa uusi normaali ja kuluttajat kaipaavat sitä helpottavia ratkaisuja. Fiksu arki on fiksua bisnestä", perustelee Sitran Kestävä arki -avainalueen projektijohtaja Markus Terho tiedotteessa.

Pääpaino on hänen mukaansa alkuvaiheessa olevien, uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa. Palkitut yritykset saavatkin sekä kehitysrahaa että tuekseen tuomariston suuryritysten osaamisen.

Esimerkiksi K-ryhmä kertoo ryhtyvänsä kehitysyhteistyöhön Järki Särki Oy:n kanssa.

”Särki edustaa kestävää kalakantaa ja sen hyötykäytöllä vähennetään tehokkaasti järvien rehevöitymistä. Lisäksi särki on maistuva ja terveellinen ruokakala,” perustelee K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske.

Tuomaristoon kuuluvat ja voittajien liiketoimintaa tukevat osaamisellaan myös Valio, Fazer, Paulig, Gasum, IKEA, OP, Realia Group, SATO, Tori.fi, Viking Line ja YIT.

Tietoa kilpailusta ja yrityksistä

Lue myös:

Järki Särki kilpaili pohjoismaisessa lähiruokakilpailussa Emblassa

Idealgrain myy polkypyörällä liikkuvasta tiskistä ruokaa, jossa pohjana on olutmäskiä Tuusulasta

EU-komissaari innostui siitä, kuinka Loop torjuu ruokahävikkiä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT