Talous

Ranskassa suunnitellaan halpuutusta kieltävää lakia: "Mielenkiinnolla seurataan"

Talous 30.01.2018

Lakimuutoshankkeen tavoitteena on se, että tuottaja saisi oikeudenmukaisen korvauksen työstään.


Flickr
Arvioiden mukaan Ranskan hallituksen suunnitelmilla on vaikutusta esimerkiksi Carrefourin liiketoimintaan.

Ranskassa suunnitellaan parhaillaan lakia, joka kieltäisi kauppaketjuja myymästä elintarvikkeita yli 34 prosentin alennuksella. Lisäksi samalla on tarkoitus rajoittaa alennustuotteiden osuus 25 prosenttiin jonkin tuotteen volyymista. Toisin sanoen kaupat saavat mainostaa tuotteita esimerkiksi niin, että joitain tuotteita saa kolme kahden hinnalla, mutta tuotteita saa myydä alennuksella vain neljänneksen kaikista tuotteista.

Ranskan hallitus kertoi suunnitelmistaan viime vuoden lopulla. Tuolloin asiasta uutisoi esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Lakimuutoshankkeen taustalla on halu antaa tuottajalle oikeudenmukainen korvaus työstää. Toisaalta taustalla on ajatus siitä, ettei kuluttajien hintatietoisuus katoa liian suurten alennusten myötä. Ranskassa on nimittäin nähty joidenkin tuotteiden kohdalla jopa 70 prosentin alennuksia.

Julkisuudessa on arvioitu, että hallituksen hanke sataisi sellaisten kauppaketjujen laariin, jotka ovat tähän mennessä olleet markkinajohtajia heikommassa asemassa. Viimeisimpien markkinatutkimusyhtiö Kantarin tietojen mukaan Ranskan suurin päivittäistavaraketju on Leclerc 21 prosentin osuudellaan. Kakkospaikalla on Carrefour 20,5 prosentilla.

Hallitus on myös nostamassa elintarvikkeiden alimpia mahdollisia myyntihintoja kymmenellä prosentilla. Alin mahdollinen hinta, jolla kauppa voi Ranskassa myydä tuotteita, muodostuu perusostohinnasta, josta vähennetään kaupan itse saamia alennuksia. Lisäksi tähän hintaan lisätään kuljetuskustannukset kaupan varastotiloihin.

Jo nyt Ranskassa on kiellettyä myydä elintarvikkeita tappiolla.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mielestä Ranskan hallituksen suunnitelmat ovat hyvä esimerkki siitä, että muualla Euroopassa tehdään järeitä toimenpiteitä kaupan ylivaltaa vastaan.

Marttila ei halua ottaa suoraan kantaa siihen, haluaisiko hän Ranskan mallin Suomeen.

Suomeen suunniteltu ruokamarkkinoita säätelevä lainsäädäntö on puheenjohtajan mukaan melko kevyttä, jos sitä verrataan vaikka tähän Ranskan hallituksen suunnitelmaan. Meillä ei Marttilan mukaan ole tulossa Ranskan tapaan minkäänlaista pakottavaa lainsäädäntöä, vaan kyse on enemmänkin pehmeämmistä keinoista.

"Kaikkialla Euroopassa on herätty siihen, että kauppa on vahvistunut liikaa. Suomi tulee tässä asiassa muuta Eurooppaa perässä", hän analysoi.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine toteaa, ettei hän pysty kommentoimaan Ranskan hallituksen ehdotusta kovin tarkkaan, sillä suunnitelman yksityiskohdat ovat vielä toistaiseksi pimennossa. Laine ei lähde ottamaan kantaa siihen, voisiko vastaavanlainen lainsäädäntö tulla Suomeen.

"Mielenkiinnolla seurataan, miten tämäntyyppinen kokeilu Ranskassa toimii", hän sanoo.

Laineen mukaan suunnitelmat kertovat siitä, että päivittäistavarakaupan kilpailu on todella kovaa eri puolilla Eurooppaa.

Reuters: France's move to raise minimum food prices, limit promotions

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT