Talous

Rauman teurastamon ongelmat painoivat HK:n tappiolle: "Olemme muutosprosessin alkuvaiheessa"

Talous 07.02.2018

Yhtiön sianlihan vienti Kiinaan käynnistyy tämän vuoden alkupuoliskon aikana.  


Juha Sinisalo
Rauman broilertehtaalla ponnistellaan vaikeuksissa olleen tuotannon kuntoon saamiseksi. Laitetoimittajat hikoilevat, kun asiakkaan lasku on kasvanut jo yli 117 miljoonan.

HK Scanin uuden siipikarjayksikön käynnistäminen Raumalla on takkuillut pahasti. Se veti yhtiön koko vuoden tuloksen miinukselle.

"Vuoden viimeisen neljänneksen ja koko vuoden tulos olivat pettymyksiä", toimitusjohtaja Jari Latvanen toteaa yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Rauman yksikön käynnistys kasvatti yhtiön operatiivisia kustannuksia ja jätti osan kauppojen hyllyistä tyhjiksi.

"Olemme muutosprosessin alkuvaiheessa, eikä suorituskykymme ole vielä hyväksyttävällä tasolla", Latvanen myöntää. Hän näkee silti valoa edessäpäin.

Pitkällä aikavälillä Rauman yksikkö parantaa sekä HK:n tehokkuutta että kilpailukykyä, hän toteaa. Lihankulutuksen arvioidaan kasvavan lähivuosina 1,6 prosenttia vuodessa, ja siipikarjanliha on yksi kasvun vetureista.

Viime vuodesta löytyy paljon hyvääkin.

Yhtiön markkinaosuus kääntyi kasvuun Ruotsissa, joka on HK Scanin markkina-alueista suurin.

Myös aterialiiketoiminnassa myynti ja katteet kehittyivät hyvin läpi koko vuoden.

Yhtiö kertoo kasvattaneensa brändituotteiden ja uutuuksien osuutta myynnistään erittäin kilpaillulla vähittäiskauppasektorilla, jossa kaupan omilla merkeillä muuten on yhä vahvempi ote.

Tuotannon tehostamisohjelma etenee Latvasen mukaan hyvin ja ensimmäiset tulokset Vantaan yksikön pilottivaiheesta ovat lupaavia.

Yksi viime vuoden valopilkuista oli, kun HK Scan sai vahvistuksen Kiinan ja Suomen elintarvikeviranomaisten allekirjoittamasta vientiä koskevasta sopimuksesta. Sianlihan vienti Kiinaan käynnistyy tämän vuoden alkupuoliskon aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit