Talous

SRV urakoi HK Scanin Rauman broilertehtaan – ei halua vastuuta epäonnistumisista

Talous 09.02.2018

Rauman tehdas maksanut jo 117,5 miljoonaa euroa, ja lasku kasvaa yhä – SRV rajaa omat vastuunsa vain rakennukseen ja sen automaatioon


Juha Sinisalo
Rauman broilertehtaalla ponnistellaan vaikeuksissa olleen tuotannon kuntoon saamiseksi. Laitetoimittajat hikoilevat, kun asiakkaan lasku on kasvanut jo yli 117 miljoonan.
Rauman broilertehtaalla ponnistellaan vaikeuksissa olleen tuotannon kuntoon saamiseksi. Laitetoimittajat hikoilevat, kun asiakkaan lasku on kasvanut jo yli 117 miljoonan.
Jukka Pasonen

HK Scanin viime vuoden tuloksentekokyvyn murskanneen Rauman uuden broileritehtaan kustannusylityksille ei näy loppua. Upouusi, huippuautomatisoitu tehdas on parantanut juoksuaan, mutta kapasiteetin täyskäyttöön on yhä matkaa.

Investointi ja sen käyttöönotto on ylittänyt alkuperäisen kustannusarvion, 80 miljoonaa euroa, jo lähes puolella. Keskiviikon tilinpäätöstilaisuudessa toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoi viimeisimmän luvun: 117,5 miljoonaa euroa.

Syyskuun lopun ja kolmannen vuosineljänneksen arvio oli 100 miljoonaa euroa. Kuluvalla vuosineljänneksellä lasku Rauman-tehtaan ylösajosta kasvaa edelleen.

Broilerinlihasta yhä osa menee hukkaan ja käyttöönotto vaatii jatkuvaa tuotannon ylimiehitystä. Eurassa pakataan osa broilerituotteista, koska Rauman pakkaamossa on edelleen harjoiteltavaa. HK Scan on näin pystynyt toimittamaan tuotteitaan kaupalle.

Missä kustannusylitysten syy oikein on? Onko syy tehtaassa, sen rakentajassa, tuotantojärjestelmissä ja laitetoimittajissa vai missä? Tuotannosta ja tilaustoimitusketjusta vastaava Sami Sivuranta vastaa:

"Tehdas ei ole rikki, ja se toimii tälläkin hetkellä, mutta käyttöönotossa ja erityisesti tuotteiden pakkaamisessa on haastetta. Haasteet ovat nyt meidän (HK Scanin) omia", Sivuranta vastaa.

Broilerlihatehdas käsittelee nyt 130 000 lintua päivässä. Kapasiteetin käyttöaste on nostettu 90 prosenttiin, mutta pakkauslinjalla tarvitaan yhä ylimääräisiä käsipareja – ja alasajettavaksi suunniteltua Euran tehdasta.

HK Scan oli jo aiemmin vuoden 2017 aikana tunnustanut aliarvioineensa tehtaan käyttöönoton vaativan ajan ja kustannukset. Tehdas vihittiin käyttöön jo elokuussa 2017. Tehtaan rakentaminenkin eteni aikataulussaan, mutta sitten alkoivat ongelmat.

Rakentamisesta vastasi projektinjohtourakkana SRV.

SRV rakensi tehtaan sovitussa aikataulussa. SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala arvioi yhtiön urakoitsijana tietäneen hyvin sen, mitä asiakas broileritehtaan rakentajalta odotti.

Näin Ojala kommentoi Rauman tehdashanketta viime syksynä julkaistussa toimittaja ja tietokirjailija Jukka Saastamoisen kirjoittamassa Ilpo Kokkilan elämästä ja sattumuksista kertovassa Rakentajan jälki -kirjassa:

"Jos mennään rakentamaan broileritehdasta, jonka läpi kulkee 10 000 kanaa tunnissa, on tiedettävä, miten prosessi käytännössä pyörii."

Vaan tiesikö rakentaja SRV lopulta?

Pörssinoteerattu SRV Yhtiöt on maan johtavia rakennusyhtiöitä, jonka perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja on rakennusalan yrittäjä, sijoittaja ja elinkeinoelämän vaikuttaja, vuorineuvos Ilpo Kokkila.

Toimitusjohtaja Ojala kertoo olevansa tietoinen tuotantoprosessiin liittyvistä vaikeuksista.

SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela rajaa rakentajan vastuun rakennukseen ja sen rakennusautomaatioon.

"Osaltamme olemme luovuttaneet rakennuksen. Normaaleja säätötoimia olemme tehneet. Vastuut tuotantoprosessiautomaatiosta eivät kuulu meille", Toimela kommentoi MT:lle.

Pakkauskoneet on toimittanut alalla tunnettu japanilaisyhtiö Ishida. Teurastamon laitteet on toimittanut tanskalainen Linco. Leikkaamon koneet ovat tanskalaisyhtiö Meynin ja lähettämön laitteet toimitti suomalainen Orfer.

Laitetoimittajat ovat nyt mukana auttamassa tehtaan ylösajossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit