Talous

Posti tarjosi pohjoiskarjalaiselle tuottajalle kylmäkuljetusta – veti pian tarjouksen pois: "Valitettava tapaus"

Talous 09.02.2018

Posti pystyy tarjoamaan tuottajille suunnattua kylmäkuljetuspalvelua vain sellaisilla alueilla, joiden läheisyydestä löytyy kylmäterminaali, perustelee Postin johtaja.


Tulevaisuudessa Postin suunnitelmissa on se, että kylmäterminaaliverkostoa kasvatetaan. Näin ollen palvelun piiriin saadaan myös useampia tuottajia.

Posti kertoi syyskuussa aloittavansa Smartpost-sopimuksen tekevien tuottajien kylmäkuljetukset suoraan asiakkaalle. Kaikki ei ole tämän jälkeen mennyt aivan putkeen.

Emolehmätilaa pitävä ilomantsilainen Sinikka Taalikainen kertoo, että Posti mainosti puhelimitse palveluaan vuoden alkupuolella myös hänelle. Tämän viikon alussa kävi kuitenkin ilmi, ettei haja-asutusalueen tuottaja voikaan tehdä tällaista sopimusta.

Posti on pyytänyt Taalikaista toimittamaan tuotteen 100 kilometrin päähän Joensuuhun, jossa sijaitsee Postin lajittelukeskus. Posti laskuttaa tästä palvelusta tuottajalta 40 euroa kuukaudessa sekä 12 prosenttia myyntihinnasta.

Ilomantsilaisen suunnitelmissa on ollut se, että hän myisi tilansa tuotteita verkkokaupan kautta. Siihen pitäisi vain löytää joku sopiva kylmäkuljetuksia hoitava kumppani.

"Ensin innostuin, mutta sitten ilmoitettiin, ettei tänne voikaan sitä palvelua tarjota. Eihän se ole mikään palvelu, että niitä pitää 100 kilometriä kuljettaa. Pitäisihän Postin jotain tehdä siihen hintaan", Taalikainen kritisoi.

Hän pelkää, että Posti tekee sopimuksia vain sellaisten tuottajien kanssa, jotka ovat alueilla, joilla myös Smartpost-automaatit sijaitsevat. Tällainen sopimuspolitiikka ei Talikaisen mielestä ainakaan lähennä pientuottajien ja kaupungissa asuvien kuluttajien suhteita.

Taalikainen uskoo, että postin ratkaisun taustalla on heidän syrjäinen sijaintinsa.

"Silti posti tulee ja menee molempiin suuntiin", hän ihmettelee ja huomauttaa, että palvelu olisi hieno, kunhan se vain lähtisi toimimaan.

Postin business manager Jani Lindström pitää tapausta valitettavana. Siihen, miksi näin on päässyt käymään, hän ei lähde ottamaan kantaa.

"Selvä virhe tässä on tapahtunut. Tämä on valitettava tapaus kaiken kaikkiaan", hän sanoo.

Lindströmin mukaan Posti pystyy tarjoamaan tuottajille suunnattua lämpötilasäädeltyjen kuljetusten palvelua vain sellaisilla tarkasti määritellyillä alueilla, joiden läheisyydestä löytyy Postin oma kylmäterminaali. Kylmäkuljetukset pakataan termolaatikoihin. Joensuun alueella palvelua ei edes pitäisi tarjota.

"Jos olemme luvanneet palvelua, jota emme pysty tarjoamaan, on tilanne valitettava", Lindström myöntää.

Tällä hetkellä Posti tarjoaa tuottajien kylmäkuljetuspalvelua Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla.

Tulevaisuudessa Postin suunnitelmissa on se, että kylmäterminaaliverkostoa kasvatetaan.

Lue lisää:

Posti satsaa elintarvikelogistiikkaan – tuottajille voi tarjoutua helpotuksia suoramyyntiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit