Talous

Koboltin hinta kolminkertaistui kahdessa vuodessa – Suomi on EU:n ainoa tuottajamaa

Sähköautojen yleistymisen odotetaan nostavan metallin hintaa edelleen.
Emmi Korhonen
Kobolttia tarvitaan muun muassa sähköautojen akkuihin. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Koboltin hinta on noussut ennätystasolle Lontoon metallipörssissä LME:ssä. Litium-ioni-akuissa käytetyn koboltin hintaa nostaa erityisesti sähköautojen yleistyminen. Litium-ioni-akkuja käytetään myös matkapuhelimissa ja tietokoneissa.

Koboltin hinta on kohonnut LME:ssä 82 000 dollariin tonnilta. Hinta on lähes kolminkertaistunut kahdessa vuodessa. Hinnan odotetaan nousevan edelleen sähköautojen tullessa markkinoille entistä laajemmin vuodesta 2020 lähtien.

Ongelmana koboltin tuotannossa on se, että kobolttia saadaan käytännössä pelkästään sivutuotteena kupari- ja nikkelikaivoksista. Kupari ja nikkeli vaikuttavat siten voimakkaasti koboltin tuotantoon ja hintaan.

Lisäksi yli puolet koboltista kaivetaan Kongon demokraattisesta tasavallasta. EU:ssa kobolttia saadaan ainoastaan Suomesta. Kobolttipitoista malmia tuottaa tällä hetkellä Bolidenin omistama Kylylahden kaivos Polvijärvellä. Terrafamen Talvivaaran kaivoksessa koboltin talteenottoa suunnitellaan.

Lisätty tieto Suomen kobolttia tuottavista kaivoksista 21.2.2018 klo 10:14.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaskenkaatajan poika rakensi kivi-imperiumin tyhjenevään Pohjois-Karjalaan – ”Juuassa ei ollut silloin muuta elinkeinoa kuin maatalous"

Hybridi-Passatin toimintasäde sähköllä kasvaa 56 kilometriin

Suomesta Euroopan akkuteollisuuden keskus