Talous

Ydinvoiman suosio kasvaa vahvasti Suomessa ja Pyhäjoella

Ydinvoimaa käyttöä lisäävien osuus Suomessa on noussut vastustajia korkeammaksi. Pyhäjoella kolme neljästä kannattaa Fennovoiman ydinvoimalaa.
Jukka Pasonen
Rakennustyöt ovat Pyhäjoen Hanhikivellä vauhdissa. Rakentamisluvan valtioneuvostolta Fennovoima pyrkii saamaan ensi vuonna.

Ydinvoiman suosio on nyt korkeimmillaan vuoden 2011 jälkeen.

Ydinvoiman käyttöä lisäisi 37 prosenttia suomalaista ja 29 prosenttia vähentäisi sitä, Energiateollisuuden IRO Researchingilla teettämä kysely kertoo.

Edellisvuodesta ydinvoiman suosio on noussut 7 prosenttiyksikköä.

Ydinvoima oli ennen vuoden 2011 Japanin Fukushiman ydinvoimaonnettomuutta vielä nykyistä suositumpaa 44 prosentin kannatuksella. Onnettomuuden jälkeen suosio putosi 29 prosenttiin.

Suomalaisista 45 prosenttia pitää ydinvoimaa ympäristöystävällisenä tapana tuottaa sähköä. Alle kolmannes on eri mieltä.

Fennovoiman ydinvoimahankkeen kannatus on noussut Pyhäjoella ja sen ympäristökunnissa. 75 prosenttia pyhäjokisista kannattaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalahanketta. Kannatus nousi vuodessa 8 prosenttiyksikköä.

Norstat haastatteli Fennovoiman toimeksiannosta joulukuussa 2017 puhelimitse 400 pyhäjokista ja 450 lähiseudun asukasta.

Pyhäjoen ja sen naapurikuntien Kalajoen, Merijärven, Oulaisten ja Raahen asukkaista 72 prosenttia suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

Kyselyn virhemarginaali on 3,3 prosenttia molempiin suuntiin.

Lue lisää

Yle uutiset: Olkiluodon kakkosyksikkö kylmäseisokkiin venttiilikorjauksen vuoksi

Yle uutiset: Fennovoiman turvallisuusarviointi etenee Säteilyturvakeskuksessa selvityspyyntöjen kautta

Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla

Ydinturman jäljet pelottavat yhä