Talous

Uusi lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle – kohteena suuret hoiva-alan yritykset

Talous 02.03.2018

Lakkovaroituksen takana ovat palkansaajajärjestöt ERTO, JHL, Jyty, Pardia, Suomen Terveydenhoitajaliitto, SuPer, Talentia ja Tehy.


LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Lakkovaroitus koskee suuria yrityksiä yksityisellä sosiaalipalvelualalla, mm. Attendoa, Mehiläistä, Esperiä ja Pihlajalinnaa.

Palkansaajajärjestöt ovat antaneet uuden lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakko alkaisi 26. maaliskuuta ja päättyisi maaliskuun 28. päivänä.

Lakkovaroituksen takana ovat palkansaajajärjestöt ERTO, JHL, Jyty, Pardia, Suomen Terveydenhoitajaliitto, SuPer, Talentia ja Tehy. Järjestöjen mukaan työnantajapuoli ei ole tullut vastaan kiistakysymyksissä, jotka liittyvät etenkin palkkoihin ja nollatuntisopimuksiin.

Kyse on jo kolmannesta lakkovaroituksesta yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Uusi lakkovaroitus koskee suuria alan yrityksiä Attendoa, Mehiläistä, Esperiä, Pihlajalinnaa, Vetreaa, Helsingin diakonissalaitoksen hoivaa, Helsingin diakonissalaitoksen säätiötä ja Invalidiliiton asumispalveluja kaikissa toimipisteissä yhtä aikaa.

Palkansaajajärjestöt arvioivat, että yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat joidenkin ammattiryhmien osalta jääneet jopa 15 prosenttia jälkeen palkoista kunta-alalla. Myös esimerkiksi lomat ovat yksityisellä sosiaalipalvelualalla heikommat kuin kuntasektorilla.

Järjestöjen mukaan yksityisellä sosiaalipalvelualalla toimivat yritykset saavat siten perusteetonta kilpailuetua työntekijöiden kustannuksella.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen. Lakossa olisi mukana myös osa Helsingin Ilmalan rautatievarikon töistä.

Työnseisaus vaikuttaisi liiton mukaan koko maan tavaraliikenteeseen ensi keskiviikkona.

Tukilakolla JHL haluaa vauhdittaa sovittelussa olevien työriitojen ratkaisua.

"Nyt miesvaltainen rautatieala tukee työtaistelullaan pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja, jotta niille saadaan kunnolliset työehdot. Tämä on solidaarisuutta aidoimmillaan", liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

VR:ltä kerrottiin STT:lle, ettei yhtiö kommentoi tukilakkoja tässä vaiheessa millään tavalla.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kertoo ryhtyneensä valmisteluihin työtaistelun laajentamiseksi ja syventämiseksi yliopistoissa.

Tukitoimeksi tarkoitettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee voimaan ensi keskiviikkona kello seitsemältä ja on voimassa toistaiseksi. Vauhdittaakseen yliopistojen työehtosopimusneuvotteluja Juko jättää hyväksymättä kaikki tähän asti saavutetut virka- ja työehtosopimusten neuvottelutulokset

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT