Talous

Nyt se on varmaa: Sysmä ottaa oman rahan käyttöön ensi viikolla

Paikallisvaluutan ajatuksena on lisätä kunnan elinvoimaa.
Jaana Kankaanpää
Sysmä ottaa oman paikallisvaluuttansa käyttöön euron rinnalle ensi keskiviikkona. Sysmiä voi käyttää jokainen sysmäläinen tai Sysmän kunnassa vieraileva.

Sysmän kunta ottaa oman paikallisvaluuttansa sysmän käyttöön ensi keskiviikkona.

Keskiviikkona aamupäivällä pidettävän julkistustilaisuuden jälkeen kuka tahansa kuluttaja voi ottaa paikallisvaluutan vapaasti käyttöön.

Sysmiä voi käyttää jokainen sysmäläinen tai Sysmän kunnassa vieraileva. Sysmässä asioidessa eurot kannattaa todellakin vaihtaa sysmiksi, sillä euroista sysmiin vaihtaessa vaihtaja voi jopa rikastua.

Vaihtokurssi nimittäin antaa vaihtajalle 5 prosentin hyödyn. Toisin sanoen sata euroa vastaa 105 sysmää. Jotta kurssihyödyn saa, täytyy raha vaihtaa vähintään 100 euroa. Pienin mahdollinen vaihtosumma on 20 euroa.

Paikallisvaluutan käyttö tapahtuu ensisijaisesti tarkoitusta varten avattavan tilin ja älypuhelimen avulla. Toinen vaihtoehto on hankkia paperisia koodeja niitä vaihtavista yrityksistä.

Sysmien käyttö hyödyttää myös yrityksiä. Sysmillä maksettaessa ei nimittäin synny pankki- tai luottokorttikuluja.

Sysmä-rahan kehittämisen taustalla on ajatus siitä, että omalla valuutalla lisätään Sysmän kunnan elinvoimaisuutta. Pienillä paikkakunnilla on nimittäin erityisen tärkeää, että niillä käytetään oman alueen tuotteita ja palveluita.

Paikallisvaluutan verkkosivujen mukaan Sysmä on opittu vuosien varrella tuntemaan luovasta hulluudestaan. Paikallisvaluutta onkin tästä hyvä ja positiivinen esimerkki.

Sysmän paikallisvaluutan kehittämisen taustalla olevaa hanketta ovat rahoittaneet Päijät-Hämeen liitto sekä Sysmän kunta.

Sysmä-rahaan voit tutustua tarkemmin valuutan verkkosivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harvennuksilla riittää töitä, "suhdanteet vaihtelevat, mutta sellun ja pakkausten kysyntä kasvaa maailmalla edelleen"

Keveimmin ja kireimmin verottavan kunnan ero keskipalkkaiselle pariskunnalle 4 672 euroa – katso kartasta, miten oma kuntasi verottaa

Isänpäivä aloitti kirjakaupan kulta-ajan – riemua riittää jouluun