Talous

Sysmä ottaa käyttöön oman valuutan – Suomen Pankki ei tyrmää, vaikka paikallisvaluutat leviäisivät laajemmallekin

Paikallisvaluutta ei saa sulkea pois laillisen maksuvälineen käyttöä.
Jaana Kankaanpää
Olennainen asia paikallisvaluutan käytössä on se, että ihmisillä pitää olla sen käytön lisäksi oikeus saada maksut ja maksaa laillisella maksuvälineellä.

Päijäthämäläinen Sysmän kunta ottaa oman paikallisvaluuttansa sysmän käyttöön huomenna keskiviikkona.

Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikön Päivi Heikkisen mukaan Sysmän paikallisvaluuttaa voisi verrata alennuskampanjaan, jolla kannustetaan käyttämään alueen omia palveluita.

Heikkinen huomauttaa, että tässä tapauksessa kyse on suhteellisen pienen käyttäjäryhmän keskenään sopimasta maksamisen tavasta.

"Silloin, kun kysymyksessä on hyvin rajallinen ja ei-yleiskäyttöinen palvelu, se ei tule maksuvälineiden tai käteisen rahan tontille", hän sanoo.

Osastopäällikön mukaan Sysmän paikallisvaluuttahankkeessa on enemmänkin kyse markkinoinnista kuin siitä, että siinä olisi aitoja rahatalouden elementtejä.

Se, milloin maksuvälineestä tulee yleiskäyttöistä, joudutaan Heikkisen mukaan harkitsemaan tapauskohtaisesti. Jos joku toinen kunta päättäisi nyt ottaa käyttöön omalla nimellään vastaavan paikallisrahan, olisi tällöin olemassa kaksi pienen käyttäjäyhteisön "valuuttaa". Tällaista ajatusta Suomen Pankissa ei tyrmätä.

"Jos sysmää sen sijaan lähdettäisiin levittämään toisille paikkakunnille, jossain kohdassa heräisi varmaan se kysymys, että pyritäänkö tästä tekemään yleiskäyttöistä maksuvälinettä", osastopäällikkö pohtii.

Sysmän levitessä laajemmalle alueelle, Suomen Pankki tiedustelisi Heikkisen mukaan tarkemmin hankeen tavoitteita ja toimintatapoja. Suomen Pankilla ei kuitenkaan ole olemassa mitään täsmällistä käyttäjärajaa, jonka jälkeen valuuttahankkeen aikeisiin puututaan.

Olennainen asia paikallisvaluutan käytössä on se, että ihmisillä pitää olla sen käytön lisäksi oikeus saada maksut ja maksaa laillisella maksuvälineellä.

"Tämä ei voi millään tavalla sulkea laillisen maksuvälineen käyttöä pois", osastopäällikkö muistuttaa.

Heikkisen mukaan Sysmän paikallisvaluuttaan liittyy ainakin yksi potentiaalinen sudenkuoppa. Ihmisillä on nimittäin oikeus saada palkkansa laillisen maksuvälineen muodossa. Toisin sanoen palkkaa ei voi sysminä maksaa, ellei asiasta ole erikseen sovittu.

"Minkäännäköistä painostusta tai vaatimusta tällaisessa asiassa ei saa olla", Heikkinen huomauttaa.

Osastopäällikkö kehottaa myös kiinnittämään huomiota palvelun ehtoihin. Palvelun ehdot voivat nimittäin myöhemmässä vaiheessa muuttua nykyistä epäedullisemmiksi. Nykytilanteessa kaupoille ei tule sysmien käytöstä kustannuksia, mutta tilanne voi myöhemmin muuttua. Lisäksi on tärkeä varmistaa myös se, että sysmät voi vaihtaa takaisin euroiksi niin halutessaan, luvatulla kurssilla.

Lue lisää:

Nyt se on varmaa: Sysmä ottaa oman rahan käyttöön ensi viikolla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen Pankki: Toukokuussa suomalaiset nostivat asunto- ja kulutusluottoja ennätystahtiin – vakuudettomissa kulutusluotoissa kaikkien aikojen ennätys

Heikkoon kasvuun on syytä totutella

Suomen Pankin Olli Rehn hallitusohjelman elvytysvarasta: "Sen riittävyys testataan vasta käytännössä"