Suomi EU:n viidennellä sijalla patenttihakemuksissa – Nokia edelleen Suomen suurin patenttihakija - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Suomi EU:n viidennellä sijalla patenttihakemuksissa – Nokia edelleen Suomen suurin patenttihakija

Euroopan patenttivirastolle jätettiin eniten hakemuksia terveysteknologian alalla, Suomessa digitaalisessa viestinnässä.
Markku Vuorikari
Suomessa Nokian jälkeen aktiivisimmat patentin hakijat olivat viime vuonna Kone, Valmet, UPM ja Outotec.

Suomalaisille yrityksille ja tutkijoille myönnettyjen patenttien määrä kasvoi 13,8 prosenttia viime vuodesta ja ylitti Euroopan patenttiviraston keskiarvon. Patentteja myönnettiin ennätykselliset 1 230 kappaletta, kertoo Euroopan patenttivirasto.

Digitaalinen viestintä näkyy hakemuksissa yhä Suomen johtavana alana. Digitaalisen viestinnän osuus Suomen hakemuksista oli kaikkiaan 24 prosenttia.

Seuraavaksi tärkeimmät alat olivat pakkausteknologian ja logistiikan sisältävä kuljetusala sekä tietotekniikka. Suurin kasvaja oli televiestintä. Vahvaa nousua näkyi myös mittaustekniikassa sekä lämpöprosesseissa ja -laitteissa.

Kiinasta jätettyjen hakemusten määrä kasvoi lähes 17 prosenttia. Kiina nousi myös ensi kertaa viiden eniten hakemuksia jättäneen maan kärkeen. Eniten patenttihakemuksia jättivät Yhdysvallat, Saksa, Japani ja Ranska. Aiemmin viidettä paikkaa pitänyt Sveitsi joutui väistymään Kiinan tieltä.

Patenttivirasto myöntää patentin toimitettujen hakemusten perusteella sen jälkeen, kun virasto on varmistanut, että patentin kaikki lailliset kriteerit täyttyvät.

"Patenttien osalta vuosi 2017 oli Euroopalle positiivinen. Eurooppalaisten patenttihakemusten jatkuva kasvu osoittaa, että Eurooppa on teknologian kannalta houkutteleva markkina-alue. Eurooppalaiset yritykset hakivat enemmän hakemuksia kuin koskaan, mikä kertoo niiden vahvasta innovatiivisuudesta sekä luottamuksesta palveluihimme", Euroopan patenttiviraston pääjohtaja Benoît Battistelli sanoo.

Euroopassa Suomi sijoittui viidenneksi hakemusten määrässä asukasta kohti. Edellä olivat Sveitsi, Alankomaat, Tanska ja Ruotsi. Suomalaiset yritykset ja keksijät jättivät patenttivirastolle yhteensä 1818 hakemusta.

Nokia oli jälleen Suomen aktiivisin patenttihakija yhteensä 919 hakemuksella. Nokian edellä oli Microsoft ja perässä tuli Bayer.

Nokia säilytti lisäksi asemansa neljänneksi aktiivisimpana yrityksenä digitaalisen viestinnän hakemuksissa, joissa kärkeä hallitsivat Huawei, Ericsson ja Qualcomm. Suomessa Nokian jälkeen aktiivisimmat hakijat olivat Kone, Valmet, UPM ja Outotec.

Ensimmäistä kertaa Euroopan patenttiviraston historiassa eniten patenttihakemuksia jätti kiinalainen yritys Huawei.

Lue lisää

UPM kannattavin kolmesta suuresta metsäyhtiöstä – korona iski painopapereihin ja nyt koneita suljetaan tai muunnetaan valmistamaan pakkausmateriaaleja

UPM:n painopaperit vajosivat tappiolle ensimmäisen kerran viiteen vuoteen – "tarrojen ja erikoispaperien kysyntä oli vahvaa ja tuloskehitys erinomaista"

UPM sulkee Jyväskylän vaneritehtaan heinäkuun lopussa – 147 henkilön työt loppuvat

UPM sulkee pysyvästi Chapellen sanomalehtipaperitehtaansa Ranskassa – tehdas voidaan vielä myydä, jos tyydyttävä tarjous saadaan