Talous

Alkon myynti väheni – lonkerot rajussa syöksyssä

Talous 12.03.2018

Myyntiin vaikutti vuodenvaihteessa voimaan astunut alkoholilain muutos, joka nosti ruokakaupoissa myytävien juomien prosenttirajan 4,7:stä 5,5:een


Alkoissa long drink -juomien myynti laski helmikuussa 43 prosenttia. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Alkon myynti laski helmikuussa odotetusti edellisvuoteen verrattuna. Ketjun litramyynti laski 7,8 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Myyntiin vaikutti vuodenvaihteessa voimaan astunut alkoholilain muutos, joka nosti ruokakaupoissa myytävien juomien prosenttirajan 4,7:stä 5,5:een ja poisti valmistustaparajoitukset. Se vei Alkolta monopolin niin sanottuun aitoon lonkeroon, ja long drink -juomien myynti laskikin helmikuussa 43 prosenttia.

Lakimuutos näkyi luonnollisesti myös oluen ja siidereiden myynnissä. Oluiden myynti laski 28 ja siidereiden 18 prosenttia.

Tuoteryhmistä roseeviinien ja joidenkin viskiryhmien myynti kasvoi helmikuussa vuoden takaisesta. Glögien myynti oli 15 prosenttia edellisvuotta vilkkaampaa, mihin vaikutti kylmä sää.

Tammikuussa Alkon myynti laski 7,5 prosenttia vuoden takaisesta. Yhtiön mukaan tammi-helmikuun perusteella on vielä liian varhaista tehdä arvioita koko vuoden myynnistä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT