Talous

Sijoituskirjailija kertoo blogissaan: Näin paljon Altiasta kannattaa maksaa

Sijoituskirjailija arvioi, että vähävelkainen ja vakaasti kannattava brändiyhtiö on keskimääräistä helpompi arvottaa.
Elon mukaan sijoittajat vaativat Altialta matalan kasvun yhtiönä vähintään 4 prosentin osinkotuottoa.

Sijoituskirjailija ja pörssikolumnisti Henri Elo pohtii blogissaan, miten paljon listautuvasta viinayhtiö Altiasta todella kannattaa maksaa.

Elo muistuttaa kirjoituksessaan, että Altian liikevaihdosta sekä viinit että väkevät alkoholijuomat tuovat kummatkin noin 125 miljoonan euron liikevaihdon. Muiden juomien osuus liikevaihdosta oli viime vuonna 8 miljoonaa euroa ja teollisten tuotteiden ja palveluiden 101 miljoonaa euroa.

Viime vuonna yhtiön vertailukelpoinen käyttökate oli 42,4 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 40,8 miljoonaa. Elon analyysin mukaan nettovelka suhteessa käyttökatteeseen säilyi maltillisena 1,1:ssä. Nettovelkaa Altialla oli joulukuun lopussa 48 miljoonaa euroa oman pääoman ollessa 137 miljoonaa.

Sijoituskirjailija arvioi, että vähävelkainen ja vakaasti kannattava brändiyhtiö on keskimääräistä helpompi arvottaa. Hän ei näe syytä, miksi Altia pitäisi arvottaa yritysarvon ja liiketuloksen suhteella arvioituna pörssin keskitasoa alemmas. Pörssiyhtiöiden keskitaso tuolla arvostuslukemalla on tällä hetkellä 15.4.

Tuolla samalla kertoimella Altian yritysarvoksi muodostuu 431 miljoonaa euroa ja osakekannan arvoksi 384 miljoonaa euroa. Elo huomauttaa, että yhtiö maksoi edellisvuodelta varsinaista osinkoa 10,4 miljoonaa euroa, joten osinkotuotto jäisi tuolloin maltilliseen 2,4 prosenttiin.

Elon mukaan sijoittajat vaativat Altialta matalan kasvun yhtiönä vähintään 4 prosentin osinkotuottoa. Tämä voi sijoituskirjailijan mielestä tapahtua esimerkiksi niin, että osinko nostetaan jatkossa noin 15 miljoonaan ja listautumishinta olisi 375 miljoonaa.

Altian listautumisessa Suomen valtio myy sijoittajille 20 miljoonaa osaketta hintaan 7,50-9,00 euroa osakkeelta. Yleisömyynnin osuus siitä on 4 miljoonaa osaketta. Lisäksi yhtiö järjestää enintään 0,3 miljoonan osakkeen henkilöstöannin.

Kirjoituksensa lopuksi Elo toteaakin, että Altia listataan pörssiin hänen mielestään kohtuuhinnalla ilman ahneuskertoimia.

Henri Elon koko blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Lue lisää:

Altia paljasti: Osake maksaa noin puolet Kossu-pullon hinnasta

Valtio päätti: Altia listataan pörssiin

Lue lisää

Norjan kilpailuviranomainen hyväksyi ehdollisesti Altian ja Arcuksen sulautumisen – kaikki kilpailuviranomaisten luvat nyt koossa

Altia tuo ensi vuonna markkinoille Koskenkorva-vodkan, jonka ohra on viljelty regeneratiivisesti – eli miten?

Altian sopimustuottajat: Fuusiossa piilee mahdollisuuksia, silti yhdistyminen herättää myös epävarmuutta – Juha Ketola: "Lisään ohra-alaa jos kysyntää on"

Koskenkorvan tehtaan uusi tuotantolinja vauhdittaa A-Rehun tavoitetta: "Soijasta luopuminen sikojen ja broilereiden rehuissa on mahdollista"