Talous

PTT:n ennuste kevääksi: "Vahvaa talouskasvua, jonka mahdollinen kauppasota romuttaisi"

Talous 13.03.2018

"Noususuhdanne ei ole päättymässä, vaan jatkuu yhtä hyvänä ensi vuonna."


Satu Lehtonen
PTT:n asiantuntija jättäisi tullisodan Yhdysvaltain omaksi huoleksi. Kuvassa kasvaa yhtä amerikkalaisten tärkeimmistä maatalouden vientituotteista - soijaa.

"Noususuhdanne ei ole päättymässä, vaan jatkuu yhtä hyvänä ensi vuonna", kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n kansantalousennuste.

Maailmantalouden vankka kasvu siivitti Suomea viime vuonna ja tekee sen myös jatkossa, jos PTT:n ennuste pitää kutinsa.

PTT ennustaa talouskasvun olevan sekä tänä että ensi vuonna 2,8 prosenttia

Aktia ennusti maanantaina julkistamassaan talouskatsauksessa Suomen talouden kasvavan vuonna 2018 2,6 prosentin tahtia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia.

Kuluttajien luottamus on nyt huipussaan. Sekä kulutusta että kuluttajien vahvaa luottamusta ylläpitää parantunut työllisyys: Suomessa on 60 000 työllistä enemmän kuin vuosi sitten. PTT odottaa työllisyyden kohenevan edelleen lähes 90 000 hengellä.

Tänä ja ensi vuonna suurimmat talouskasvua uhkaavat riskit tulevat Suomen talouden ulkopuolelta.

Maailmantalouden isoimmat riskit tulevat Yhdysvalloista, jossa presidentti Trumpin hallinto uhittelee kauppasodalla. Yksittäiset tuontitullit vahingoittaisivat eniten Yhdysvaltoja itseään, mutta jos vastatoimien kierre käynnistyy, voi koko nousukausi lopahtaa.

”EU:n ei kannattaisi lähteä korottamaan omia tullejaan. Järkevämpää olisi jättää Yhdysvallat kiukuttelemaan yksin ja jatkaa kansainvälisen kaupan kehittämistä muiden maiden kanssa", sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

Pahinta olisi, jos vapaakauppaa rajoittavat tullit eskaloituisivat täydeksi kauppasodaksi. Mahdollinen kauppasota romuttaisi kasvukehityksen.

Pohjalukemissa mataneet korot lähtevät ennusteiden mukaan vähitellen nousuun. EKP:n ensimmäistä ohjauskoron nostoa voi kuitenkin odottaa PTT:n arvion mukaan vasta vuoden 2019 alkupuolella.

Rahapolitiikassa USA:n keskuspankki pienentää tasettaan ja nostaa asteittain ohjauskorkoa. EKP:n ensimmäistä ohjauskoron nostoa voi PTT:n arvion mukaan odottaa vuoden 2019 alkupuolella.

Korkojen noustessa asuntovelkaisten on oltava tarkkoina. Halpa lainaraha, korkosijoitusten matalat tuotto-odotukset ja vuokra-asuntojen kova kysyntä ovat lisänneet vuokra-asuntoihin sijoittamisen suosiota Suomessa. Myös yhä useampi yksityishenkilö on ryhtynyt vuokranantajaksi.

Verohallinnon tilaston mukaan vuokratuloja saavien yksityishenkilöiden määrä on kasvanut 2006–016 noin 76 500:lla.

”Korkojen noususta ei aiheudu vakavia järjestelmäriskejä Suomen asunto- ja rahoitusmarkkinoille, mutta siihen liittyy selviä riskejä joidenkin yksittäisten toimijoiden lainanhoitokyvylle” sanoo ekonomisti Eeva Alho.

Vahvan talouskasvun myötä työllisyyden kasvu on nopeutunut Suomessa selvästi. PTT ennustaa, että tänä vuonna työllisyys kasvaa 50 000 ja ensi vuonna 35 000 hengellä.

Näin hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuisi vuonna 2019.

PTT:n ennusteen mukaan työttömyysaste laskee tänä vuonna kahdeksaan ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT