Talous

Finanssivalvonnan johtaja: "Onko terveyspalveluissa enää kyse vakuutuksista?"

Talous 14.03.2018

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuomisen mukaan vakuutusyhtiöt koettelevat terveyspalveluillaan toimilupiensa rajoja.


Kimmo Haimi
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen huomauttaa, että vakuutusyhtiölaki rajaa henki- ja vahinkoyhtiöiden toimialan vakuuttamiseen.

"Onko terveyspalveluissa enää kyse vakuutuksista", kysyy Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen. Hänen mielestään vakuutusyhtiöt koettelevat terveyspalveluillaan toimilupiensa rajoja.

"Mitä pitäisi ajatella terveydentilan jatkuvaan arviointiin perustuvasta vakuutusalan tuotteistuksesta hinnoitteluperusteineen? Vieläkö kyse on vakuuttamista, jos riski on asiakkaalla? Myös vakuutuksen ja vakuuttamisen käsite tuntuu hämärtyneen", Tuominen sanoi tiistaina puheessaan Suomi-yhtiön historiateoksen "Suomen historia – Keskinäinen henkivakuutusyhtiö Suomi" -julkaisutilaisuudessa.

Tuominen totesi, että vakuutusyhtiölaki rajaa henki- ja vahinkoyhtiöiden toimialan vakuuttamiseen.

"Missä rajoissa tämä tarjottaviin palveluihin liittyvä tuotepaletin laajennus on toimialaa sitovan lainsäädännön pohjalta mahdollista, on asia, mitä yhtiöiden pitäisi arvioida etukäteen."

Tuomisen mukaan osalla toimijoista tuntuu olevan halua toiminnan laventamiseen. Valvojan arkea on toimialalaajennusten osalta innokkaimpien jarruttaminen.

Jos lainsäädännön rajat ylitetään, valvojan pitää puuttua asiaan. Näin Tuomisen mukaan on myös tehty.

Finanssivalvonnan johtaja muistuttaa, että mikäli toimintaa rajaavaan säädöspohjaan halutaan muutosta, sen pitäisi tapahtua lainsäädäntöä muuttamalla.

Puheessaan Tuominen ei nimennyt mitään yhtiöitä nimeltä.

Esimerkiksi OP-ryhmällä on Pohjola sairaala ja Lähi-Tapiolla puhelinpalvelu Terveyshelppi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT