Talous

Työllisyys ja talous kasvavat maakunnissa vauhdilla – kasvu yllätti ministeriön talousennustajat

Talous 16.04.2018

Työllisyys nousee 72,5 prosenttiin vuonna 2020 eli hallitus pääsee tavoitteeseensa.


Kemijärvelle kaavailtu sellutehdas tuo lisätyötä biotalouteen.
Kemijärvelle kaavailtu sellutehdas tuo lisätyötä biotalouteen.
Jukka Pasonen

Työllisyyden kova kasvu viime kuukausien aikana on yllättänyt meidät kaikki, valtiovarainministeriön (VM) finanssineuvos Jukka Railavo sanoi esitellessään perjantaina ministeriön talouskatsausta.

VM ennustaa, että työllisyys paranee tänä vuonna 71,1 prosenttiin ja 72,5 prosenttiin vuonna 2020. Hallitus saavuttaisi siten 72 prosentin tavoitteensa vaalikaudella.

Työttömyys ei pienene aivan yhtä nopeasti, kun opiskelijoita ja muita työntekijöitä tulee työvoiman ulkopuolelta töihin. Työttömyyden VM ennustaa pienenevän tänä vuonna 8,1 prosenttiin ja 7,0 prosenttiin vuonna 2020.

Talouden kasvu on hyvässä vedossa ja bruttokansantuote nousee 2,6 prosenttia. Siitä se alkaa hiipua 1,8 prosenttiin vuonna 2020. Kasvu siirtyy vientivetoisuudesta enemmän kotimaisen kysynnän varaan, mikä parantaa työllisyyttä aiempaa vauhdikkaammin.

Työvoimaa on vielä tarjolla eli se ei yleisesti rajoita talouskasvua ja myös hallituksen toimet lisäävät työvoimaa. Kuitenkin tietyt alat kärsivät jo työvoimapulasta, joka pahenee, Railavo totesi.

Ainakin rakennusalalla useat yritykset ovat valittaneet osaavan työvoiman saannin vaikeutta. Myös teknologiateollisuudella on asiantuntijoista ja ammattiosaajista puutetta.

Eri osissa maata työllisyystilanne on erilainen: Pohjanmaalla muuta maata parempi ja paikoin Itä-Suomessa heikompi.

Avoimien työpaikkojen määrä nousi viime vuonna liki neljänneksen ja helmikuussa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin helmikuussa työnvälitykseen yli 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT